Skidanje filmova za osobnu upotrebu legalno ili ne?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slucaj dvojice Kaštelana koji su prijavljeni jer su od kuce s interneta skidali filmove i igre, i to za vlastitu upotrebu, uzburkao je informaticki pismenu javnost.

Ovakvo djelovanje policije otvara potencijalnu Pandorinu kutiju jer ce, po tumacenju MUP-a, omoguciti mjere nadzora i prisluškivanja za slicna kaznena djela, koja su, što god institucije za zaštitu autorskih prava mislile, ipak minorna. Tim prije što se policiji onda ostavlja mogucnost da za ljude za koje sumnjaju da skidaju zadnju sezonu, recimo, serije "Žica" mogu tražiti prisluškivanje i nadzor - za što su prije manje od godinu dana tvrdili da nece biti tako.

Novi list je, želeci razjasniti ova neslaganja u policijskim navodima i djelovanju, poslao službeni upit MUP-u, na koji smo dobili odgovor koji se ne može nazvati drukcije nego - nelogicnim. Ne bismo li pojasnili nedorecenost i cudnovatost odgovora, treba poceti s MUP-ovim priopcenjem od 17. svibnja prošle godine.

U njemu se govorilo o novim odredbama Zakona o kaznenom postupku kojima su policiji, po mišljenju velikog dijela javnosti, dane prevelike ovlasti. U dijelu koji se tice skidanja sadržaja s interneta, MUP je bio eksplicitan.

"Posebne dokazne radnje se ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zašticena autorskim pravima. Naime, u cijenu svih elektronickih medija (CD-a, DVD-a, USB stickova, eksternih tvrdih diskova) ugradena je i naknada za zaštitu autorskih prava te se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatraju kaznenim djelom."

Nakon ovakvog priopcenja ono što svaka normalna osoba može zakljuciti jest jedino da korištenje ilegalno skinutog softvera, filmova i slika nije kazneno djelo, po MUP-u. No, onda je stigao slucaj u Kaštelima, a na upit o neskladu s ovim priopcenjem, iz MUP-a odgovaraju da je sve - u skladu s njime.

"U spomenutom slucaju nije bilo primjene posebnih dokaznih radnji niti se radilo o podnošenju kaznene prijave radi 'skidanja' racunalnih igrica i filmova s interneta pa samim time nema niti kontradiktornosti u odnosu na tumacenje MUP-a koje je citirano.

Naime, tijekom provedenog kriminalistickog istraživanja je utvrdeno da su dvojica osumnjicenika, protivno odredbi cl. 109. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, na svojim osobnim racunalima neovlašteno reproducirala racunalne programe i igrice bez odobrenja, tj. kupljene licence za reproduciranje odnosno korištenje racunalnog programa, cime su oni povrijedili autorska prava više autora, odnosno nositelja autorskih prava za predmetne racunalne programe i igrice."


Podijeli: Facebook Twiter