Ježic: Primio sam 5 mil. eura za Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasnik Diokija Robert Ježic posvjedocio je danas na zagrebackom Županijskom sudu da je za bivšeg premijera Ivu Sanadera preko svoje švicarske tvrtke Xenoplast primio polovinu od 10 milijuna eura MOL-ovog mita koji su i dalje na njegovu racunu, dok je primanje ostatka organizirao Sanaderov brat Flavio.

Nakon odlaska Sanadera s premijerske dužnosti Ježic je navodno pokušao iskoristiti situaciju i odustati od dogovora da MOL na racun njegove švicarske tvrtke isplati novac Sanaderu temeljem ugovora o konzultantskim uslugama s poduzecima, cije je sjedište bilo na Cipru. Ježic se, kaže, tada više nije trebao bojati da bi Sanader mogao naštetiti poslovanju njegovih tvrtki ako mu odbije napraviti uslugu.

Osim toga, zbog ucestalih napisa u medijima postala mu je jasna pozadina odnosa Sanadera i MOL-a, o kojoj ranije, tvrdi, nije ništa znao.

Ispitivanjem Ježica, krunskog svjedoka u aferi Ina - MOL, danas je nastavljeno sudenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, optuženom da je primio 10 milijuna eura mita kako bi Madarima omogucio stjecanje upravljackih prava u hrvatskoj naftoj kompaniji.

Ježic je kazao da ga je krajem 2008. godine na jednom od sastanaka u Sanaderovom uredu bivši premijer, s kojim je bio kucni prijatelj, pitao je li moguce organizirati primitak veceg iznosa novca iz inozemstva koji bi on trebao dobiti.

"Odgovorio sam da u nacelu ne bi trebao biti problem", izjavio je Ježic, dodajuci da je takav zahtjev prihvatio jer je Sanader 2008. bio jedna od najmocnijih osoba u Hrvatskoj kojoj se bilo kakav zahtjev ne odbija. "Posebno za mene koji sam poduzetnik i vlasnik firme ovisne o tvrtkama u državnom vlasništvu. Ja sa svoje strane moram znati da odbijanje bilo kakve zamolbe ili usluge sigurno ne bi bilo blagonaklono gledano", pojasnio je Ježic.

Kazao je da je Sanader taj upit "konkretizirao pocetkom 2009.", dodavši da bi u svrhu konzultantskih usluga trebao primiti 10 milijuna eura od madarskog MOL-a.

"Rekao sam da se to može organizirati i da cu se o detaljima konzultirati s kolegama u Švicarskoj", kazao je Ježic. Tvrdi i da je Sanaderu pojasnio da takva transakcija treba biti "izvedena u skladu s poslovnim obicajima, da mora imati formalne okvire kao i da novac mora imati i vrijeme koje ce proteci da bi se mogao isplatiti".

Na Ježicevo pojašnjenje da takva transakcija zahtjeva oko 20 posto troškova, Sanader mu je navodno odgovorio da nece valjda njemu naplatiti prioviziju.

Sanaderovi odvjetnici u više su navrata isticali kako je, tereteci bivšeg premijera, Ježic želio poboljšati svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima ga se tereti za teška kaznena djela.

Ježiceve tvrdnje odbacuje i MOL, a madarsko državno odvjetništvo je pocetkom godine obustavilo istragu protiv predsjednika uprave te tvrtke Zslolta Hernadija koji je po tvrdnjama hrvatskog tužiteljstva Sanadera podmitio s 10 milijuna eura kako bi svojoj tvrtki osigurao prevlast u Ini. Madarsko je tužiteljstvo u nekokoliko navrata odbilo zahtjev hrvatskog Državnog odvjetništva da ispita Hernadija.

Ježica se zajedno sa Sanaderom tereti u aferi Dioki. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter