Vecina za jednokratnu isplatu dijela mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sustav dobrovoljnog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje, tzv. treci stup, uveden je u Hrvatskoj prije tocno deset godina, no dosad se za takav vid štednje za starije dane odlucilo samo 15 posto zaposlenih, odnosno 203 tisuce clanova koji ulažu u šest otvorenih i 15 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Za razliku od prvog mirovinskog stupa koji je obavezan za sve i za koji se iz place izdvaja 15 posto te drugog koji je postao obavezan 2002. godine za mlade od 40 godina te u njega odlazi pet posto, treci stup je stvar izbora i svatko odlucuje o visini uplate u skladu sa svojim mogucnostima.

Samostalno se odreduje i dinamika placanja, a nije potrebno biti zaposlen pa je treci stup prikladan i za poljoprivrednike, obrtnike, slobodne umjetnike ili za radnike s povremenim zaposlenjima.

Najveca prednost su državna poticajna sredstva od 15 posto vrijednosti ukupne godišnje uplate do maksimalno 750 kuna godišnje, što znaci da osiguranik treba uplatiti godišnje 5.000 kuna u dobrovoljni mirovinski fond da bi ostvario maksimalan iznos poticaja.

No, do svog novca osoba može doci tek nakon 50. godine života, i to samo do 30 posto uplacenih sredstava. Ostali iznos bit ce isplacen u mjesecnim ratama kroz period od pet, deset ili 15 godina, ovisno što osoba odluci, ili se može ugovoriti doživotna renta.

Najveca je negativnost u potencijalnoj nesigurnosti ove štednje jer isplativost nije toliko u prinosima fondova, koji se krecu od dva do osam posto, koliko u državnim poticajima. Drugim rijecima, hoce li štednja u trecem stupu biti isplativija, primjerice, od životnog osiguranja, ovisi o dobroj volji politicara, što na tako dugi rok predstavlja poprilican rizik. Naime, poticaji su vec jednom smanjeni 2010. godine - s 1.250 na 750 kuna.

Kad se štednja u dobrovoljnim mirovinskim fondovima oplodi i osoba odluci koristiti treci stup, sredstva prelaze u Raiffeisen mirovinsko osiguravajuce društvo (RMOD) koje vrši isplatu. U 2011. godini u RMOD je preneseno 89 milijuna kuna. Trenutno mirovine treceg stupa koristi 8.512 osoba, a 95 posto je njih zatražilo jednokratnu isplatu 30 posto ukupnog iznosa na pocetku korištenja mirovine.

- Takav trend ocekivan je u recesijskim godinama, no ne bi trebao biti primaran izbor korisnika jer je svrha mirovinske štednje doživotna mirovina.

Namjena dobrovoljne mirovinske štednje ugovaranje je dodatne doživotne mirovine te je zapravo u slucaju ugovaranja privremene mirovine na najkraci moguci rok od pet godina rijec o odustajanju od štednje, odgovorila je Biserka Žalac, predsjednica Uprave RMOD-a. (Maša JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter