Izvezeno zlata za 33,6 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jeku ekonomske krize u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina pojavio se i novi trend - otkup zlatnog nakita od osiromašenih gradana, njegova prerada i izvoz. Kako raste kriza, gradani prodaju sve, pa i svoje najdragocjenije uspomene. Zlatni biznis svoj je bum doživio lani, kada su na gotovo svakom uglu nicale otkupljivacnice (nicu još uvijek), otvarani su brojni internetski portali, a zlatni nakit prodaje se i otkupljuje i preko Facebooka.

Po podacima Hrvatske gospodarske komore, u prošloj je godini iz Hrvatske izvezeno cak osam puta više zlata nego godinu ranije, odnosno u ukupnoj vrijednosti od 33,6 milijuna eura, a 2010. je izvezeno zlata u vrijednosti 4,5 milijuna eura. U 2010. uvezeno ga je za 4,4 milijuna eura, a 2011. uvoz je znacajno pao i uvezeno ga je za samo 234.000 eura.

Osim rasta broja obrta za otkup zlata u Hrvatskoj raste i broj tvrtki koje se bave njegovim izvozom. Po podacima Ministarstva gospodarstva, koje je zaduženo za izdavanje dozvola za uvoz i izvoz zlata, lani je izdano 80 dozvola za izvoz, što je znacajno više nego u 2010., kada ih je izdano 16.

Kako navode iz Ministarstva gospodarstva, podnositelji zahtjeva za ishodenje dozvola za izvoz, odnosno uvoz zlata dužni su uz zahtjev dostaviti i odredene podatke kao što su - naziv i sjedište trgovackog društva, odnosno obrta; osobni identifikacijski broj trgovackog društva, odnosno obrta; trgovacki naziv, kolicinu i vrijednost robe koja se izvozi, odnosno uvozi; tarifnu oznaku; jedinicnu cijenu robe; zemlju iz koje se uvozi, odnosno izvozi; naziv i adresu tvrtke od koje se uvozi, odnosno kojoj se izvozi; rok uvoza, odnosno izvoza.

Uz zahtjev izvoznik, odnosno uvoznik robe dužan je priložiti i ostalu potrebnu dokumentaciju, ovisno o vrsti robe koja se izvozi, odnosno uvozi (npr. potvrda Porezne uprave da tvrtka nema dugovanja po osnovi javnih davanja, narudžbi, ponuda, proforma racuna). Izdana dozvola se ne može prenijeti na drugu pravnu ili fizicku osobu.

Cijena zlata stalno raste: za gram se može dobiti izmedu 100 i 200 kuna. Zanimljivo je da su se otkupom zlatnog pa i srebrnog nakita poceli baviti i sami zlatari, odnosno mlada generacija poznatih zlatarskih obitelji. Jedan od najvecih otkupljivaca zlata u Hrvatskoj, koji i sam potjece iz zlatarske obitelji, u godinu i pol diljem Hrvatske otvorio je više od 200 otkupljivacnica te zaposlio oko 500 radnika. (Zdenka RUPCIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter