Jakovina: Necemo pristati na ucjene prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u subotu je u Splitu izjavio da Vlada nece pristati na ucjene prosvjednika te da se nada da ce razum prevladati, a proizvodaci mlijeka vidjeti da se pritiskom ne može ostvariti nešto što nije realno.

- Ono što smo obecali cemo i ispuniti, a to su poticaji, reformske promjene i projekti u poljoprivredi, ali obecavati intervencije i pristajati na pritiske je nešto što ova Vlada i ja necemo i ne želimo napraviti, istaknuo je ministar odgovarajuci na novinarska pitanja.

Naglasio je da je nužan dogovor u kojem sudjeluju i predstavnici udruga i mljekara, ali je pri tomu izrazio i žaljenje što, kako je rekao, "jedan dio to ne želi, nego želi radikalizaciju i prosvjede i oni snose odgovornost za svoj postupak". Kako je rekao,"metodom ulice nece se doci do konacnog rješenja".

Po tumacenju ministra Jakovine, model koji je prošli tjedan ispregovaran u vezi s mlijekom pruža mogucnost za kvalitetan kompromis, a u iducih devedeset dana ce se vidjeti koliko je model održiv. Objasnio je da je dogovoren model, a ne fiksna cijena mlijeka, te da je taj model dogovoren po modelu u pet eurupskih zemalja tako što se uzeo tromjesecni prosjek cijene mlijeka za rujan, listopad i studeni 2011. pomnožen s prosjekom eura cija se vrijednost iz mjeseca u mjesec mijenjala.

- Po tom modelu došli smo cijene od 2,43 kune, ali to je samo orijentacijska cijena. Nismo htjeli fiksirati cijenu da proizvodaci ne bi bili u nepovoljnom položaju iduca tri mjeseca, kazao je. Podsjetio je da je prosjecna cijena milijeka tijekom cijele prošle godine bila 2,51 kunu, a da je u prosincu iznosila 2,66 kuna.

Na upit zašto se govori da je problem s mlijekom politicki problem, ministar je rekao da je on samo rekao da je, nažalost, dijelom motiviran i iz politickih razloga.

Na upit kako komentira optužbu jednog poljoprivrednika da je on osobno uzeo poticaj za vocnjak, ministar je kazao da su to insinuacije koje nemaju veze s njim. Odbacio je tvrdnju da ce zbog krize u poljoprivredi propasti pojedine regije, npr Slavonija.

- Trebamo se potruditi da nijedna regija ne propadne, ali ne tako da pojedine sektore u agraru spašavamo državnim intervencijama, jer su takve intervencije dugorocno neodrižive, pogotovo kada udemo u EU gdje tržište odreduje tko može opstati, kazao je.

Jakovina je takoder rekao da ce sadašnja Vlada tijekom ove godine platiti sve prošlogodišnje obveze koje su nastale po zakonu o potporama. "To dosad nije bio slucaj jer bivši ministar poljoprivrede je 2011. isplacivao obveze po poticaju za razdoblje od 2007. do 2010. godine", rekao je Jakovina.

Mljekari nastavili prosvjede

Državna cesta Zagreb - Karlovac u mjestu Draganic blokirana je u podne traktorima te policija promet preusmjerava obilazno kroz selo Barkovici, priocila je karlovacka policija.

U ime stotinjak prosvjednika Davorin Blažic, clan predsjedništva Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka, kaže na mjestu prosvjeda da je podnevna blokada dogovorena za cijelu Hrvatsku s ciljem da se na odgovorne izvrši pritisak da se nastave pregovori za prihvatljive uvjete proizvodnje mlijeka i ostale hrane.

- Ispricavamo se svim putnicima kojima ometamo prometovanje, ali prisiljeni smo izvršiti pritisak da se pregovori nastave. Borimo se za sve poljoprivrednike, pa i one ciji su predstavnici u pregovorima pokleknuli ucjenama ili iz ne znam kojih drugih razloga prihvatili cijenu mlijeka od 2,4 kune po litri mlijeka, što je nerentabilno i neprihvatljivo", kazao je Blažic. (Hina)

Zatvorena cesta u Katunu Boljunskom


Zbog prosvjeda mljekara u subotu od 12 do 14 sati bit ce zatvorena cesta u Katunu Boljunskom zbog prosvjeda mljekara.

Promet teretnih vozila stoga se preusmjerava na cestu tunel Ucka - Pazin - Kršan, a osobnih vozila na cestu Katun Boljunski - Kircija.

Nesmetano ce, u slucaju potrebe, moci prolaziti interventna vozila javnih službi, doznajemo iz OKC-a PU istarske. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter