Novosti za lokalnu samoupravu i za porezne dužnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, cime je uveden novi model naplate poreznog duga.

Po tom modelu, onima koji su prošle godine kasnili s placanjem, a u mogucnosti su podmiriti dug, omogucuje se otpis kamata ako u roku od 30 dana taj dug podmire.

Za one koji niti uz otpis kamata ne mogu platiti svoje dugove, sve neizvršene obveze do 31. sijecnja ove godine mogli bi refinancirati na rok od 36 mjeseci. Nakon toga, kako je nedavno najavio ministar financija Slavko Linic, svako neplacanje poreza ili neizvršavanja drugih obveza znacit ce blokadu i otvaranje stecaja.

Sabor je donio zakon kojim se osniva centar za pracenje poslovanja energetskog sektora i investicija koji bi pratio investicije koje Vlada najavljuje u energetskom sektoru, a koje bi provodile tvrtke u vecinskom i djelomicnom državnom vlasništvu.

Zastupnici su izmijenili Zakon o financiranju jedinica lokalne i podrucne samouprave, kojim se preraspodjeljuje dio poreza na dohodak u korist opcina, gradova i županija. Naime, opcinama, gradovima i županijama smanjeni su prihodi zbog nedavnih izmjena Zakona o porezu na dohodak, kojima se osobni odbitak povecava s 1800 kuna na 2200 kuna, a za umirovljenike s 3200 na 3400 kuna.

Preraspodjelom dijela toga poreza izmedu države i jedinica lokalne samouprave u dijelu za poravnanje, kako predvidaju danas izglasane izmjene, opcine, gradovi, županije i Grad Zagreb trebali bi u ovoj godini dobiti 193,4 milijuna kuna.

Tim je izmjenama propisano da se lokalnim i regionalnim jedinicama prepušta dva indeksna poena doprinosa poreza na dohodak, a u isto se vrijeme za dva indeksna poena smanjuju sredstva za zajednicko financiranje. Opcinama i gradovima u tom bi smislu pripalo 1,5 posto, a županijama 0,5 posto prihoda.

Sabor je donio Zakon o poreznoj upravi te o prestanku važenja zakona o financijskoj policiji, a izmijenio je Zakon o sprjecavanju pranja novca i financiranja terorizma kao i Zakon o financijskom inspektoratu RH.

Nakon izglasavanja navedenih zakona u sabornici je pocela rasprava i glasovanje o amandmanima na državni proracun za 2012. godinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter