Utaboreni mljekari blokirali Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjed farmera kulminirao je u srijedu poslijepodne, kad su prosvjednici, vec deveti dan zaredom utaboreni na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, u oba smjera traktorima blokirali tu prometnicu.

Blokirane su i mnoge ceste kod Cakovca, Križevaca, Vrbovca, a seljaci, kako najavljuju, nece odustati dok god mljekarska industrija i Ministarstvo poljoprivrede ne pristanu na njihove zahtjeve - otkupnu cijenu mlijeka od 2,66 kuna po litri, ali i niži PDV na repromaterijal, subvencioniranje kamata na kredite i još nekoliko zahtjeva.

Policija do sada nije intervenirala, vec promet usmjerava zaobilazno na svim blokiranim prometnicama, i nema naznaka da ce pokušati seljake nasilno micati s ceste.

"Ne idemo kuci, neka ljudi na cestama budu strpljivi dok god ne postignemo cilj", porucio je iz Zagreba Ivica Miketek, predstavnik mljekara Osjecko-baranjske županije. Mljekarska industrija mora popustiti, kazao je.

- Ne pristajemo ni na kakve vatrogasne mjere, vec želimo riješiti i druge, vece probleme, dodao je Darko Pavicevic, prvi covjek pregovarackog tima mljekara s preradivacima i ministarstvom.

Ni više sati pregovaranja u Ministarstvu poljoprivrede nije urodilo plodom - preradivaci mlijeka, Dukat, Vindija, Meggle, Lura i Ledo, ponudili su farmerima prosjecnu otkupnu cijenu od 2,41 kuna po litri, plus još dvadesetak lipa tvornicke premije. Farmeri, pak, kažu da ta premija i danas postoji, ali se uglavnom ne isplacuje.

"S takvom ponudom ne možemo preživjeti", zakljucuju farmeri, nastavljajuci s prosvjedima.

Udruga uzgajivaca simentalskog goveda Osjecko-baranjske županije, koja je okupila mljekare s desetak farmi s dakovackog podrucja, na glavnome je osjeckom Trgu Ante Starcevica gradanima podijelila oko 1.500 litara mlijeka. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter