SAD ce uciniti sve da ukine vize Hrvatima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamjenik americke državne tajnice Williams Burns pohvalio je u nedjelju izvanredan govor hrvatskog predsjednika Ive Josipovica u izraelskom parlamentu o holokaustu i o potrebi povrata imovine hrvatskih Židova.

Govoreci na konferenciji za novinare nakon susreta s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusic, Burns je naglasio i da ce americka vlada napraviti sve da se ukinu vize za Hrvatsku, koja je ostvarila znacajan napredak i postala model za ostale zemlje regije.

- Razumijemo važnost ovoga pitanja za Hrvatsku. Dijelimo tu predanost s vama i nastojat cemo da Hrvatska ude u skupinu zemalja kojima nece trebati vize. Hrvatska je vec na tome putu ostvarila ozbiljan napredak i ostalo je možda tek jedno neriješeno pitanje. O liberalizaciji viznog režima trenutno raspravlja americki kongres. Trebamo sacekati. Ucinit cemo sve što je u našoj moci da Hrvatska sudjeluje u tome programu, rekao je Burns.

Burns je u Zagreb stigao nakon turneje po zemljama regije te je istaknuo da je Hrvatska koja je u 20 godina neovisnosti ušla u NATO i došla pred prag EU-a postala model za sve susjedne zemlje koje se žele prikljuciti euroatlantskim integracijama.

Hrvatsko-americke odnose ocijenio je iznimno snažnima i partnerskim te je istaknuo da SAD iznimno cijeni sudjelovanje hrvatske vojske u mirovnim misijama ISAF-a u Afganistanu i KFOR-a na Kosovu, kao i u operacijama UN-a. Pusic je ocijenila da Burnsov posjet svjedoci o odlicnim odnosima Hrvatske i SAD-a. (Z. CRNCEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter