Anonymousi hakirali Ministarstvo vanjskih poslova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hakerska skupina Anonymous, koja se protivi sporazumu ACTA, nocas je napala internetsku stranicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), koja je još uvijek nadostupna.

"U tijeku je otklanjanje poteškoca za pristup pojedinim sadržajima", rekao je jutros Hini glasnogovornik MVEP-a Berislav Živkovic. Na stranicama MVEP-a trenutno se može procitati da pristup stranicama trenutno nije moguc, zbog redovitog održavanja.

Živkovic je potvrdio da su tijekom noci na stranice MVEP-a upali Anonymousi i na njima ostavili nekoliko poruka protiv kontroverznog sporazuma ACTA koji regulira pitanje zaštite prava intelektualnog vlasništva. Hakerske poruke Anonymousa uklonjene su sa stranica MVEP-a oko 7.30 sati, rekao je.

Glasnogovornik je dodao da to ministarstvo nije nadležno za donošenje ACTA-e te kako u Hrvatskoj još nije niti pokrenuta inicijativa za usvajanje tog sporazuma. U jednoj od poruka Anonymousa postavljenih na stranice MVEP-a stajalo je: "Rušenje stranica predsjednika, ZAMP-a i ostalih vladinih stranica nisu pokušaj rušenja demokracije, predsjednika i vlade".

"Ovim cinom ne želimo naškoditi nikome ni na koji nacin, ovim cinom želimo iskazati svoje nezadovoljstvo ACTA sporazumom. Mi nismo hakeri, mi smo gradani svih slojeva društva, te ovim putem skrecemo pažnju svakom svjesnom gradaninu Hrvatske da i dalje ima nas koji se borimo za slobodu interneta, slobodan protok informacija i neovisno novinarstvo", pisalo je u poruci.

Takoder su porucili da ACTA ugrožava privatnost korisnika, gradanske slobode, zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Skupina Anonymous prošlog je tjedna u nekoliko navrata hakirala i internetske stranice predsjednika Republike Ive Josipovica, Hrvatskog društva skladatelja ZAMP te Instituta hrvatske glazbe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter