Jeftini krediti za male i srednje poduzetnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali i srednji poduzetnici dobivat ce ove godine nezapamceno jeftine kredite, najcešce s kamatama od jedan do tri posto, objavio je Anton Kovacev, predsjednik Hrvatske banke za obnovu i razvitak. To je privremena mjera za ovu godinu, kojom se nastoji potaknuti kotac ulaganja, proizvodnje i zapošljavanja, naglasio je Kovacev na konferenciji za novinare.

- Prošle godine HBOR je gospodarstvo kreditirao sa 6,5 milijardi kuna, a ove godine izdvojit ce oko 6,8 milijardi, dodao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. Rijec je o najpovoljnijim kreditima na našem tržištu, koji se daju na rok od 12 do 17 godina, a uz pocek od cetiri do pet godina, ovisno o tome jesu li, recimo, namijenjeni poljoprivredi ili turizmu, kazao je Maras.

HBOR-ove kamate, prije sniženja, najcešce su iznosile dva do cetiri posto. No, prednost tih kredita nije samo u niskim kamatama. Mnogi poduzetnici ne mogu podici nikakve kredite, jer ih banke smatraju kreditno nesposobnima. Stoga je Maras najavio da ce ti jeftini krediti sada postati dostupniji, jer ce dodatna jamstva poduzetnicima davati Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG), u dogovoru s HBOR-om i poslovnim bankama.

- Pozivam sve potencijalne ulagace u turizmu da se prijave za te povoljne kredite, porucio je ministar turizma Veljko Ostojic, napominjuci da se otvara mogucnost za pocetak novog investicijskog ciklusa u hrvatskom turizmu, u kojem je 80 posto hotelskih kapaciteta sagradeno još prije 1980. godine. Vlada se bori za gospodarski rast, a kako veliki investicijski projekti ne mogu krenuti vec ove godine, rastu bi najviše trebali pridonijeti mali i srednji poduzetnici, dodao je Maras.

Kovacev je objasnio da je sniženje kamata bilo moguce zahvaljujuci odluci Vlade da HBOR dokapitalizira s 500 milijuna kuna, rezervama u toj banci iz proteklog razdoblja te snižavanju njezine dobiti. Krediti ce naknadno pojeftiniti i onima koji su ih od pocetka ove godine vec sklopili, a snižene kamate ostat ce iste do kraja otplate kredita, kazao je Kovacev. (B. PODGORNIK/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter