Geolozi: Dio Plitvica je isušen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neprocjenjivo vrijedna geološka baština Nacionalnog parka Plitvicka jezera ozbiljno je ugrožena, a nekoliko jezera potpuno isušeno, nakon lanjskih radova tijekom kojih je devastiran dio sedrenih barijera, tvrdi Hrvatsko geološko društvo, koje je dojavu o slucaju dobilo potkraj prošle godine i odmah na teren poslalo svoj troclani ekspertni tim.

Geolozi tvrde da su detaljnim pregledom gornjeg toka rijeke Korane, na kilometar dugom potezu, snimljena cak 24 prokopa na sedrenim barijerama. Sedamnaest ih je uzrokovalo sniženje razine vode u manjim jezerima, a sedam cak trajno isušilo sedam manjih jezera ukupne dužine osamsto metara. Dio sedrenog materijala uz to je, prema tvrdnjama Hrvatskog geološkog društva, iskopan i korišten kao nasip za novu pješacku stazu.

U upravi Javne ustanove Nacionalni park Plitvicka jezera tvrde, medutim, da nikakve devastacije nije bilo. Strucna voditeljica Antonija Dujmovic kaže da je u periodu od travnja do listopada prošle godine obnavljana pješacka staza, no ona je, prema njenim rijecima, potopljena prije dvadesetak godina potopljena zbog rasta sedre.

- Zbog snijega i leda je 2009. godine došlo do pucanja sedrene barijere na prvom Koranskom slapu. Korana se tada povukla u svoje staro korito, navodi Dujmovic i dodaje da je nakon dogadaja iz 2009. ponovno postala vidljiva stara pješacka staza.

Na tvrdnje Hrvatskog geološkog društva o nestajanju jezerskog sustava, kaže da tamo nije niti bilo jezera. U Ministarstvu zaštite okoliša doznali smo da se slucaj navodne devastacije istražuje. (D. K./NL)


Podijeli: Facebook Twiter