Budenje na minus 20, za vikend novi snježni val

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan je od najhladnijih pocetaka veljace u posljednjih 50-ak godina. Jutros su temperature u nekim dijelovima Hrvatske bile niže i od -20 stupnjeva.

Problemi sa snijegom i dalje su najveci u dalmatinskom zaledu. Olujna bura stvara dodatne teškoce, na pojedinim mjestima snježni su nanosi viši od dva metra.

Najteže je na vrgorackom i imotskom podrucju. Uz vatrogasce i vojsku, i pripadnici GSS-a pomažu ljudima zatocenima u više od stotinu sela i zaselaka.

Za sav promet zatvorene su autocesta A1 izmedu cvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A6 Rijeka - Zagreb izmedu cvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala na dionici Senj - Karlobag - Sveta Marija Magdalena (D8), izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Za sav promet zatvorene su i D1 Udbina - Gracac - Knin, D25 Gospic - Karlobag, D39 Aržano - Cista Provo, D52 Špilnik - Korenica, D54 Maslenica - Zaton Obrovacki, D59 Knin - Kistanje - Kapela, D218 Brotnja - Sucevic, D425 Ceveljuša - Karamatici, D506 Dobroselo - Mazin i D523 Šmrika - Križišce.



Trenutno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljaci s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

Zbog snijega i leda te jake bure koja stvara snježne nanose krajnje je otežan promet na dionici državne ceste D1 od Vrlike do Splita, kao i na autocesti A1 od cvora Zadar 2 do Biskog, posebno na dionici Skradin - Prgomet gdje ima i poledice. Jak vjetar puše na Istarskom ipsilonu, vozi se uz ogranicenje brzine.

Samo za osobna vozila otvoreni su Paški most, most dr. Franje Tudmana u Dubrovniku, Jadranska magistrala (D 8) od Bakra do Senja i ŽC 5169 Bjelopolje - Donji Lapac.

Na državnoj cesti D27 Gracac - Zaton Obrovacki kod mjesta Muškovci promet tece naizmjence zbog preprijecenog teretnog vozila.

Na staroj cesti kroz Gorski kotar kod skretanja za Platak (D3) promet tece takoder naizmjence zbog pada stabla na kolnik.

U prekidu su trajektne linije Brestova - Porozina, Valbiska - Merag ,Valbiska - Lopar, Jablanac - Mišnjak, Prizna - Žigljen, Sumartin - Makarska, Split - Supetar, Sucuraj - Drvenik, Trogir - Drvenik Mali - Drvenik Veli i Split - Rogac.

U prekidu su i sve katamaranske linije na rijeckom podrucju. Iz Zadra ne plove katamarani prema Premudi, Silbi i Olibu.

Na splitskom podrucju u prekidu su brzobrodske linije: Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, Korcula - Hvar - Split, Jelsa - Bol - Split i Vis - Hvar - Split.

Kasne busevi iz Istre u Zagreb, letovi za Pulu i dalje u prekidu

Zbog vremenskih nepogoda i dalje kasne autobusi, dok se promet iz Zracne luke Zagreb odvija redovito, a od jutros je ponovno uspostavljen let iz Zagreba prema Splitu.

Iz zagrebackog Autobusnog kolodvora jutros su izvijestili da se stanje u autobusnom prometu pomalo normalizira.

Zabilježena su kašnjenja autobusnih linija iz Dalmacije od 30 do 60 minuta, iz Kvarnera i Istre oko 15 minuta.

Nekoliko autobusnih linija prema Dalmaciji još je otkazano, kao i autobusne linije prema otocima zbog problema u trajektnom prometu. Autobusi prema Hercegovini i dalje ne voze zbog snijega na prometnicama.

Vremenske neprilike u Zracnoj luci Zagreb nisu uzrokovale probleme. Zrakoplovni promet se u zagrebackoj Zracnoj luci odvija uz minimalna kašnjenja, a i dalje nije uspostavljen zracni promet prema Puli i Zadru zbog olujne bure koja ondje puše. Od jutros je ponovno uspostavljen let prema Splitu, navode iz zagrebacke Zracne luke.

Jutarnji let aviokompanije Turkish Airlines na relaciji Zagreb - Istanbul u oba smjera je otkazan, a prodaja karata za popodnevni let Croatie Airlines u istom smjeru za sada je obustavljena radi moguceg otkazivanja leta zbog najavljene snježne oluje u Istanbulu.

Za vikend snijeg i hladnoca

Hrvatsku za vikend ocekuje hladno i vjetrovito vrijeme s novim snježnim padalinama, pogotovo u gorskim predjelima, a moglo bi napadati i više od 30 centimetara novog snijega, doznaje se danas u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Snijeg se ocekuju u noci s cetvrtka na petak, 10. veljace, a nepovoljni vremenski uvjeti s visokim osjetom hladnoce, vjetrom i padalinama najvecim dijelom zahvatit ce Jadran, priobalje i gorsku Hrvatsku.

U petak i subotu, 10. i 11. veljace, prevladavat ce oblacno vrijeme uz povremen snijeg, obilniji i cešci u gorskoj Hrvatskoj te u Dalmaciji. Snijega ce biti i duž veceg dijela obale i na otocima.

U unutrašnjosti Dalmacije i u Lici moglo bi pasti 30 do 50 centimetara snijega, a uz obalu ponegdje više od 20 centimetara novog snijega. Na južnom Jadranu ponegdje ce biti i obilne kiše.

Diljem Hrvatske ocekuje se jak olujni vjetar.

Najviša razina snijega, 74 centimetra, danas je zabilježena na Zavižanu, na Plitvickim jezerima visina snijega iznosi 62 centimetra, a više od pola metra izmjereno je u Begovom Razdolju, Bilogori, Delnicama, Ogulinu, Vinkovcima.

U Dalmaciji odsjeceno 900 osoba

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog snijega je još odsjeceno oko 900 osoba, a na sastanku županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje u srijedu zakljuceno je da pomaganje tim ljudima mora biti prioritet svih tijela i službi, izvijestio je nacelnik tog stožera Luka Brcic.

Po najnovijim informacijama najugroženija su sela i zaseoci na podrucju opcina Hrvaca, Muca i Otoka, u Imotskoj krajini na podrucju opcina Prološca, Ciste Provo i Zagvozda te nekoliko sela na vrgorackom podrucju, kaže Brcic.


Podijeli: Facebook Twiter