RTL ostaje bez koncesije?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

RTL Televizija ce, izvjesno je, biti prva televizija s nacionalnom koncesijom u nas, kojoj je Vijece za elektronicke medije oduzelo koncesiju. Doduše, odluka Vijeca se tek piše, ne zna se da li ce RTL ostati bez koncesije na sat vremena, na dan ili trajno, no neslužbeno se saznaje da ce sigurno biti kažnjen, jer se, smatraju u Vijecu, ignoriranje zakona od strane RTL-a više ne može tolerirati.

Uvjeti za kažnjavanje RTL-a ispunit ce se u cetvrtak tocno u ponoc kada ce RTL-u isteci rok od 30 dana koliko mu je VEM, uz izrecenu opomenu, dao da emitirani program uskladi sa koncesijskim ugovorom. Na RTL su, medutim, ostali dosljedni sebi, nisu mijenjali ništa uvjereni kako im je programska osnova ista svo vrijeme, ali je Vijece to koje je pocelo drugacije tumaciti Zakon, na štetu RTL-a.

No, rok je istekao, RTL nije ispunio nalog, a kako je u pitanju treca opomena Vijecu ostaje da nakladnika kazni sukladno Zakonu o elektronickim medijima koji omogucuje da se nakladniku privremeno ili trajno oduzme koncesija ako se ni nakon primitka opomene Vijeca ne pridržava najmanje 90 posto programske osnove. Pri tom protiv odluke Vijeca nije dopuštena žalba, vec RTL može pokrenuti upravni postupak u roku od 30 dana.

Službena odluka Vijeca mogla bi se, kako saznajemo, cekati i više desetaka dana. Navodno ce biti srocena tako da ce RTL biti bez koncesije onoliko dugo koliko ce mu trebati da u konacnici ipak uskladi svoju programsku osnovu.

Problematika je ovo oko koje se Vijece i RTL spore dvije godine. Prvi put je programsko odstupanje Vijece uocilo u studenom 2009. godine. Glavna zamjerka vezana je uz udio informativnog programa u ukupnom programu. Analiza Vijeca u listopadu 2011. godine je tako pokazala da se osim Vijesti i emisije RTL Danas gledateljima ne pruža ni jedan drugi informativni sadržaj i da je udio informativnog programa 8,61 posto, a ne onaj koncesijski od 18 posto.

No, na RTL-u ustrajno tvrde kako je Vijece to koje je, bez valjana razloga, prestalo ubrajati u informativni program i emisije poput »Exluziva« i »Exploziva« kazivajuci da sponzorirane emisije ne mogu biti uvrštene u informativni program. Izracun RTL-a ukojem su i spomenute emisije kaže da je udio informativnog programa u ukupnom programu 17,1 posto, malo ispod koncesijskog minimuma.

S RTL-a su, prije istaka roka, poslali pismo Vijecu u kojem traže nove razgovore i odgodu bilo kakvog odlucivanja dok Upravni sud ne riješi njihove žalbe na prve dvije opomene što su ih od Vijeca dobili zbog regionalnog Big Brothera.


Podijeli: Facebook Twiter