Nema restrukturiranja bez otpuštanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linic izjavio je u cetvrtak da ne postoji restrukturiranje bez otpuštanja.

- To ne postoji, rekao je odgovarajuci pred Banskim dvorima na pitanje novinara kako Vlada namjerava provesti restrukturiranje javnog sektora bez otpuštanja.

Istaknuo je da se Vladine smjernice za izradu državnog proracuna ticu i usmjerene su na javnu upravu i javne službe kao što su zdravstvo i obrazovanje. "Što se tice državnih tvrtki, one idu u restrukturiranje", rekao je.

Govoreci o pravima i obvezama iz kolektivnih ugovora, Linic je rekao da "restrukturiranje nije predmet socijalnog pregovaranja niti socijalnih ugovora".

- Zaštita radnickih prava ide u tom smjeru da se kod restrukturiranja vodi briga o nacinu restrukturiranja, dodao je.

Upitan koliko se može uštedjeti kod restrukturiranja javnih tvrtki, Linic je odgovorio da je to posao ljudi koji ce preuzeti tvrtke te podsjetio da je Vlada odlucila angažirati agencije koje ce Vladi "strucno pomoci da utvrdi kompletno stanje".

- Prema tome, svaka moja prica o tome mogla bi biti samo neozbiljno lamentiranje jer to je ozbiljan posao, a ne senzacionalizam, rekao je.

U vezi s najavom o osam milijardi kuna investicija, Linic je kazao da Vlada treba na celo javnih poduzeca postaviti ljude koji znaju raditi posao da bi restrukturiranje i investicije mogle ici paralelno.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grcic, upitan da prokomentira Linicevu izjavu da ne postoji restrukturiranje bez otpuštanja, kazao je da ce do restrukturiranja u javnoj upravi sigurno doci, ali ne preko noci.

- Do restrukturiranja u javnoj upravi ce sigurno doci i to vjerojatno po onom modelu jedan za dva ili dva za jedan, kako hocete, rekao je Grcic i dodao da ce proces trajati godinu i dvije.

Banke mogu kontrolirati isplatu doprinosa

Linic je u cetvrtak izjavio i da banke mogu obavljati posao kontrole isplate doprinosa na place jer imaju sve potrebne podatke te naglasio da platni promet nije privatni posao banaka, vec one obavljaju javni posao.

Upitan kako komentira stav banaka da one ne mogu nadzirati isplatu doprinosa na place, Linic je novinarima pred Banskim dvorima rekao da nema potrebe stvarati polemiku izmedu pojedinih ministara i banaka o tehnickim detaljima.

- Pitajte banke kako gradanima plijene racune, kako znaju sve podatke. Prema tome, banke sve znaju i obavljaju javni posao. Platni promet nije privatni posao banaka, a o tehnickim rješenjima ministar ne odgovara, rekao je Linic.

Ministar financija u utorak je rekao da od pocetka veljace više nece biti moguca isplata neto place bez uplate doprinosa.

Zakon o tome postoji, ali se on svejedno ne poštuje, rekao je Linic najavivši da se uvodi sustav prema kojem ce pri isplati neto place, ako se ne uplate doprinosi, razliku doprinosa platiti bankarski sustav koji vodi platni promet.

Hrvatska udruga banaka (HUB) u srijedu je, reagirajuci na te najave, istaknula da kontrola isplate doprinosa tehnicki nije moguca, navodeci za to nekoliko razloga, medu ostalim da banke nemaju mogucnosti razlikovati vrstu uplate ili isplate, da nemaju (niti trebaju imati) saznanja o visini osobnih dohodaka, povlasticama, odbicima, administrativnim zabranama ili olakšicama da bi na neki nacin mogle kontrolirati tocnost izracuna.


Podijeli: Facebook Twiter