Iz Istre lani 25 nezaposlenih otišlo raditi preko granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Portal MojPosao objavio je u utorak podatak da su u 2011. godini imali 348 natjecaja za radna mjesta u inozemstvu, što je cak 31 posto više oglasa u odnosu na 2010. godinu.

Više od polovice oglasa odnosilo se na zemlje Europske unije (58 posto), najvecim dijelom na Njemacku i Austriju. Izvan Unije najviše je objavljenih natjecaja bilo za rad u dalekim zemljama - Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno u gradovima Dohi i Dubaiju.

Za rad u inozemstvu najtraženiji su bili programeri, inženjeri i elektroinstalateri. Najveca je potražnja zabilježena u strojarstvu i brodogradnji (22 posto), IT-u i telekomunikacijama (21 posto) i elektrotehnici (15). S obzirom na vrstu zaposlenja, objavljeno je ukupno 75 posto oglasa za stalno zaposlenje, 39 posto za rad na odredeno, a osam posto za honorarni rad.

Najtraženija radna snaga bili su zaposlenici s visokom strucnom spremom i na njih se odnosila vecina oglasa (43 posto). U polovici se oglasa tražilo radno iskustvo, i to u prosjeku tri godine i osam mjeseci.

I u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Istarskoj županiji primjecuju da se nezaposlene osobe brišu iz njihove evidencije zbog odlaska na rad u inozemstvo. Tijekom prošle godine 25 je osoba iz Istre otišlo za poslovnom prilikom u strane države.

Irena Peruško, rukovoditeljica Odjela analitike, statistike i informatike u pulskoj podrucnoj službi, veli da je rijec o onim osobama koje su same našle posao, a ne putem zavoda, pa se posebna evidencija o vrsti njihovog zaposlenja i destinaciji ne vodi.

- Zanimljiv je podatak da tijekom ljeta nitko od njih nije odlazio na rad u inozemstvo pa pretpostavljam da su osobe otišle nakon sezonskih poslova, da pregrme zimu. Preko zavoda možemo posredovati u zapošljavanju samo u onim državama s kojima Hrvatska ima ratificirane ugovore, a rijec je o zemljama u okruženju, najcešce Njemackoj i Italiji.

U pravilu se nude poslovi u ugostiteljstvu i turizmu, poljoprivredi, poput branja voca, a tražene su i medicinske sestre, kazala je Peruško.

Napominje da je lani svega nekoliko osoba posredovanjem Zavoda otišlo u Njemacku raditi u turizmu i ugostiteljstvu, buduci da takve poslove uspijevaju pronaci i u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter