Rezanje potrošnje nije cilj nego sredstvo za rast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ce i prije nego što se na to obveže primjenjivati odredbe fiskalnog pakta, kojim se ogranicava proracunski deficit i javni dug, a u rezanju potrošnje i deficita ne vidi cilj nego sredstvo koje treba omoguciti rast, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanovic.

Hrvatski premijer sudjelovat ce u ponedjeljak popodne prvi put na sastanku celnika zemalja clanica EU-a, na kojima Hrvatska do ulaska sudjeluje kao aktivni promatrac.

Prije pocetka summita Milanovic se sastao s predsjednikom Europskog vijeca Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Komisije Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom i predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom. Takoder je sudjelovao i na sastanku lidera Stranke europskih socijalista (PES).

"Ono što mi u Hrvatskoj radimo s proracunom, a što nije pretjerano lijepo ni popularno, ali je nužno, to Europa radi na svojoj razini dogovarajuci ugovor o fiskalnom paktu, koji se svodi na to da se fiskalni deficit i javni dug ogranicavaju i da to postaje dio europskih ugovora. To je vrlo strogo pravilo, mi cemo ga primjenjivati prije nego što nas to bude obvezivalo", rekao je Milanovic nakon susreta s Barrosom i Fueleom.

Milanovic je dodao da bi Hrvatska u ovom trenutku zadovoljila odredbe fiskalnog pakta, za koji se ocekuje da danas bude dogovoren, isticucuci da "nema nikakve srece u rezanju deficita, ako nemate rast".

Upitan kako se osjeca sada kada se vratio u Bruxelles, gdje je jedno vrijeme obnašao diplomatske dužnosti, Milanovic je rekao da je u Bruxelles dolazio cijelo vrijeme u zadnjih 20 godina.

"Ovdje sam živio, tu mi se rodio stariji sin i nakon povratka u Zagreb tu sam dolazio svaka dva tjedna. Ja sam Zagrepcanin, ali se pomalo osjecam i gradaninom Bruxellesa", rekao je.

Milanovic je takoder rekao da ce hrvatska Vlada odredenim poreznim olakšicama poticati zapošljavanje mladih. Pri tome je spomenuo olakšice i poticaje pri zapošljavanju novih radnika, koji ce biti oslobodeni zdravstvenog doprinosa na dvije godine, pri cemu ce se morati strogo definirati što je to novozaposleni radnik kako ne bi bilo zloporaba.

Takoder je rekao da ce Hrvatska uvesti neke poreze koje do sada nije imala poput oporezivanja dividendi i odredene razine dobiti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter