Branko Hrg novi predsjednik HSS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HSS više nikada nece biti trgovacka stranka, danas smo izabrali nepotkupljivi HSS - glavna je to poruka gradonacelnika Križevaca Branka Hrga, koji je na jucerašnjoj izbornoj skupštini HSS-a izabran za novoga predsjednika stranke, s 555 glasova nasuptor 374 glasa protukandidata Damira Bajsa.

Obracajuci se poslije izbora skupštini, koja je protekla bez žara i u razocaranju izbornim neuspjehom stranke, Hrg ih je pozvao na jedinstvo ali i "pozitivni verbalni konflikt", stranacku konsolidaciju ali i omogucavanje svima da odlucuju, kako bi se HSS stigao pripremiti za lokalne izbore. U govoru kojim je predstavio program uoci izbora, Hrg je bio prilicno oštar.

"Proteklih je osam godina, a posebno posljednje cetiri, stranacko celništvo pogurnulo HSS na rub opasne provalije. Svojom su nesmotrenom i lošom politkom sveli HSS na jednog saborskog zastupnika, a to je HSS kakav nitko ne želi", porucio je i konstatirao da je "HSS stradao u koaliciji sa SDP-om, a ova zadnja s HDZ-om nas je skoro i uništila". Obecao je da ce o koalicijama ubuduce odlucivati samo skupština HSS-a, "ako treba, i tajnim glasanjem".

Njegov program sadrži cetiri temeljne tocke: stranacku konsolidaciju, programsko osvježavanje, kadrovsko podmladivanje i unutarstranacku demokraciju. Najavio je da ce "HSS imati svoju "vladu" i jasne stavove, da nam se ne dogada ovo što se dogada tzv. velikim strankama, da kad dobiju povjerenje gradana, ne znaju kako, od kuda i kamo krenuti". Nakon što je izabran, porucio je da ce HSS morati mijenjati statut, "jer ne može biti samo regionalna stranka". Naime, svih pet izabranih potpredsjednika su iz središnjegea dijela zemlje; Slavonija i Dalmacija nisu dobile nijednog potpredsjednika.

Dosadašnji predsjednik HSS-a Josip Frišcic uvodno je održao mlak govor, pohvalivši rezultate prethodnih vlada. Ustvrdio je kako se u njegovu mandatu HSS-u prikljucilo dvadesetak tisuca novih clanova, u što su neki javno posumnjali. Nakon što je održao govor, Frišcic se više nije vratio u dvoranu, baš kao ni donedavni HSS-ov ministar Božidar Pankretic. Predsjednicki protukandidat Damir Bajs kao vlastite je prednosti istaknuo politicko iskustvo i dobra poznanstva, tvrdeci da je "HSS u koaliciji sa SDP-om ulazio u previše sukoba, dok je u koaliciji s HDZ-om bio previše tih". (Boris PAVELIC/Novi list)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter