Ponovo otvorena istraga protiv Boljkovca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv Josipa Boljkovca ponovno je otvorena istraga zbog sumnje da je zapovjedio likvidaciju 21 civila kod Duge Rese 1945., zbog cega je u petak ispitan u zagrebackom Županijskom državnom odvjetništvu, doznaje se od njegovog branitelja Ante Nobila.

"Boljkovac je ispitan u tužiteljstvu, gdje je iznio svoju obranu i odgovarao na sva pitanja", potvrdio je Hini Nobilo koji bivšeg šefa karlovacke Ozne i prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova brani od sumnji da je odgovoran za likvidaciju 21 civila, nakon oslobodenja Duge Rese, u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak.

Boljkovcev sin Matija Boljkovac Hini je kazao da ce u ožujku u istrazi biti saslušano još nekoliko ljudi, sve redom starijih od 90 godina, neki iz Hrvatske, a neki iz Beograda.

"Ja sam uvjeren da ce onda biti sve gotovo i da više nece biti nikakve istrage. Upucen sam u sve, kao sin, ali nisam ovlašten da vam išta od toga govorim", kazao je. Na upit tko bi mogao teretiti njegova oca odgovorio je: "Ma kakvi teretiti, i general Miškovic (Ivan) i drugi samo ce posvjedociti nevinost moga oca, budite sigurni".

Boljkovac je pocetkom studenoga prošle godine bio uhicen, pritvoren i protiv njega je zagrebacki Županijski sud pokrenuo istragu. Zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja vecinu je vremena umjesto u zatvoru u Remetincu proveo u zatvorskoj bolnici.

No, nepunih mjesec dana kasnije Ustavni sud je ukinuo odluke zagrebackog Županijskog suda, ustvrdivši da se postupak protiv njega trebao voditi po novome, a ne starome Zakonu o kaznenom postupku, to jest da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne istražni sudac.

Sada je državno odvjetništvo to i ucinilo te pokrenulo istragu po novome ZKP-u. No, ovoga puta nije tražilo Boljkovcevo pritvaranje pa ce se u nastavku istrage braniti sa slobode.

Boljkovca odbacuje optužbe da je pocinio ratni zlocin. Na teret mu se stavlja da je kao šef Povjerenstva Ozne za kotar Karlovac zapovjedio da se veci broj civila iz dugoreškog kraja bez stvarnog razloga uhiti i zatvori zbog navodne suradnje s ustaškim vlastima, nakon cega su, po njegovoj naredbi, pripadnici 3. cete 1. hrvatske brigade KNOJ-a iz vatrenog oružja pobili 21 osobu.  (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter