PDV u turizmu raste na 25 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porez na dodanu vrijednost ove ce godine u turizmu porasti na vrtoglavih 25 posto, što je suprotno najavama novog ministra turizma Veljka Ostojica nakon preuzimanja ove funkcije s promjenom vlasti, što je zapravo bio i jedan od njegovih glavnih aduta.

Veliko je to razocaranje za sve u turistickom sektoru koji su ocekivali da ce jedno od prvih velikih i pompoznih ministrovih obecanja biti ispunjeno i prije pocetka nove turisticke sezone bez obzira na to što se u zadnje vrijeme najavljuje porast PDV-a na cak 25 posto.

Medutim, Vlada je u cetvrtak odlucila da ce stopa PDV-a u turizmu rasti na 25 posto, a i dalje ce ostati medustopa od 10 posto za smještaj. Ovakav potez Vlade najviše ce opteretiti ugostitelje koji vec sada imaju stopu od 23 posto.

Ministar Ostojic pojašnjava da bi tek pocetkom 2013. PDV u turizmu trebao pasti na 10 posto, što smatra strateškom odlukom.

- Veseli me što je danas najavljeno da ce se stopa PDV-a u turizmu poceti primjenjivati pocetkom sljedece godine. To je prvi put da Vlada diferenciranom stopom zauzima poseban položaj prema turistickom sektoru, što daje dodatni poticaj razvoju sektora i investicijskim atraktivnostima, komentirao je Ostojic ovaj potez Vlade.

- Ovo je velika pobjeda turistickog sektora jer je rijec o strateškoj odluci. Ugostiteljima i svima ostalima porucujem da se strpe par mjeseci, kazao je Ostojic.

Svoje razocaranje najnovijom odlukom Vlade nije mogao sakriti predsjednik Uprave rovinjskog hotelijera Maistre Tomislav Popovic, koji je smatrao, kao i ostali njegovi kolege, da ce obecanja biti ispunjena odmah s obzirom na to da Ostojic dobro zna kako posluje sektor i koje su njegove poteškoce.

- Ocekivali smo rasterecenje, a ne opterecenje sektora. Trenutno na to izdvajamo izmedu 75 i 76 milijuna kuna, a svaki pomak od jedan posto za nas znaci oko dodatnih pet milijuna kuna, komentirao je Popovic najnovije porazne porezne vijesti.

Najviše su, što se moglo i ocekivati, razocarani ugostitelji. Ne tako davno u svim se medijima pricalo kako ce upravo zbog tog znacajnog smanjenja PDV-a s 23 na osam do deset posto konacno biti jeftiniji. Ipak, za to ce se morati strpjeti, ako prežive ovu godinu, dodaje Miroslav Folnegovic iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Najavljuje da ce zbog novog nameta sigurno propasti niz lokala i restorana.


Podijeli: Facebook Twiter