Maras: U dvije godine 50 tisuca radnih mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U malom i srednjem poduzetništvu trebalo bi se do kraja 2013. godine otvoriti 50 tisuca novih radnih mjesta, što je 15 posto u odnosu na sadašnji broj zaposlenih u tom dijelu gospodarstva. Plan je to novog Ministarstva malog i srednjeg poduzetništva kojeg je na konferenciji za novinare otkrio ministar Gordan Maras.

U tom razdoblju, dakle u manje od dvije godine, cilj je otvoriti sedam tisuca novih poduzeca i 13 tisuca obrta. Kriza je pak od 2009. godine u Hrvatskoj zatvorila 15 tisuca obrta i više od 30 tisuca radnih mjesta u obrtništvu.

Plan poticanja poduzetništva za ovu godinu vrijedan je 300 milijuna kuna, a javni pozivi za 18 mjera objavit ce se od ožujka do lipnja.

Mali i srednji poduzetnici, a to su oni koji imaju godišnji prihod do 260 milijuna kuna i zapošljavaju do 250 ljudi, mogu se nadati, kao i ostatak gospodarstva da ce biti oslobodeni placanja poreza na dobit koju reinvestiraju, da nece placati doprinose za nova radna mjesta i to dvije godine, a uz to ce u sustav PDV-a ulaziti tek nakon prihoda od 230 tisuca kuna godišnje. Pojedine grane, poput turizma, osjetit ce olakšanje i u vidu snižene stope PDV-a, ali ministar nije želio otkriti kolika bi bila ta niža stopa PDV-a i kada bi se trebala poceti primjenjivati.

Uz to novim radnim mjestima trebao bi doprinijeti i model kreditiranja za malo i srednje poduzetništvo preko HBOR-a u sklopu kojeg bi, otkrio je ministar, ciljane kamate trebale biti tri posto godišnje. Vec pocetkom veljace bit ce potpisan sporazum Europske investicijske banke i HBOR-a kojim ce se osigurati 250 milijuna eura za tu namjenu.

Maras je najavio i to da ce svaki projekt iznad 20 milijuna kuna u ministarstvu dobiti osobnog menadžera kako bi se ubrzala realizacija investicija. Prostor za širenje posla, a time i za otvaranje novih radnih mjesta mali i srednji poduzetnici trebaju tražiti i u poslovima javne nabave. Maras je istaknuo i da ce se nastojati pronaci rješenje za problem malih i srednjih poduzetnika koji imaju problema s likvidnošcu jer im nisu placeni poslovi koje su kao podizvodaci odradili za državu. (J. MARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter