EU je najuredenija zajednica ikad osnovana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanovic u cetvrtak je sa saborske govornice hrvatskoj javnosti porucio da je Europska unija dobra za Hrvatsku i može joj donijeti samo dobro te da Hrvatska, i kada ude u Uniju, može promijeniti mišljenje, iako to, naglasio je, ni jedna clanica nije ucinila.

- Kada uzmemo sve zajedno na okup, boljega od EU nema, to nije ni Amerika ni Japan, a to su zemlje s kojima se EU može i mora mjeriti, istaknuo je Milanovic u uvodnom obracanju na pocetku rasprave o Vladinoj informaciji o tijeku i rezultatima pregovora o pristupanju Hrvatske u EU.

Istaknuo je da je EU dobar za Hrvatsku, da je hrvatsko clanstvo u EU-u nešto što danas živucoj, ali i generaciji koja dolazi, može donijeti samo dobro.

Milanovic je rekao da EU nije recept za sve probleme suverenih naroda, nacija i politickih zajednica, najbolji dokaz cega je, dodao je, sve ono što Unija sada prolazi.

- Situacija nije sjajna, ali EU je i dalje najuredenija, sociološki, ekološki, ekonomski i regulacijski najzahtjevnija zajednica koju je ljudski rod ikada i igdje osnovao. S najvecim standardima zaštite ljudskih prava, tolerancije razlicitosti, ulaganja, poticaja, harmonizacije i izbjegavanja nejednakosti, kazao je premijer.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic izrazila je danas zadovoljstvo cinjenicom da su se svi saborski klubovi pozitivno izrazili spram ulaska Hrvatske u EU, na što gleda i kao na simbol da ce Sabor o temama EU otvoreno i argumentirano raspravljati i u vremenu koje slijedi.

"Ovakvih rasprava nikad dovoljno, uvijek su korisne i potrebne, nadam se i kao simbol otvorenog razgovora o temama EU u vremenu pred nama", porucila je Pusic.

Sacic ce kazneno prijaviti Pusic


Clanovi Vijeca za Hrvatsku - Ne u EU danas su u Hrvatski sabor donijeli letke sa zahtjevom da se referendum o ulasku Hrvatske u EU odgodi te da se otvori kvalitetna javna rasprava o toj temi.

„U Saboru se ne nalaze vladari ove zemlje nego zastupnici, koje smo došli pozvati da rade po svojoj savjesti, odbace stranacke stege i donesu odluku suprotnu onoj nakaradnoj koju su donijeli oko pristupanja u EU, rekao je predsjednik Udruge Volim Hrvatsku i clan Vijeca za Hrvatsku Roko Šikic.

Predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku Željko Sacic je rekao kako je ponašanje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusic „skanalozno. „Ona straši ljude gubitkom mirovine i propašcu hrvatske države što je samo po sebi kazneno djelo, rekao je Sacic najavivši da ce zbog toga podnijeti kazneno prijavu protiv Vesne Pusic.

Josip Miljak iz HCSP-a je ocijenio da je Hrvatska zakasnila s ulaskom u EU, ma koliko je EU jedno vrijeme bila dobra i osigurala dugotrajni mir na europskim prostorima i gospodarsku koheziju država koje su na vrijeme ušle. Dodao je medutim, kako je EU sada u silaznoj putanji s koje nema povratka i njihova birokracija, kako je rekao, više ne može kontrolirati slabijih gospodarstava.


Podijeli: Facebook Twiter