Komisija nije predala popis arbitara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije nisu u utorak u Bruxellesu dobili od Europske komisije popis imena potencijalnih sudaca arbitara s kojeg bi dvije zemlje trebale izabrati predsjednika i dva clana arbitražnog suda za rješavanje hrvatsko-slovenskog granicnog spora, a prema tumacenju medija Komisija to nije ucinila zato jer ceka da se u Sloveniji formira vlada.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic sastala se u Bruxellesu sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom (na slici u sredini) a tijekom neformalnog sastanka koji je trajao oko cetiri sata glavna je tema bila popis potencijalnih sudaca arbitara.

"Na sastanku nisu spominjana bilo kakva imena koja bi se mogla naci na toj listi. No, nadam se da smo se ovim sastankom približili tome prvom koraku u provedbi arbitražnog sporazuma", izjavila je nakon sastanka Pusic.

Po arbitražnom sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajednickim dogovorom s popisa koji ce pripremiti Europska komisija. U slucaju da se dvije strane ne mogu usuglasiti, preostalu trojicu arbitara odredit ce predsjednik Medunarodnog suda pravde. Ministrica Pusic je dodala da je najveci dio sastanka posvecen tome kako postici dogovor o te tri osobe, isticuci da je namjera i Hrvatske i Slovenije da se bilateralnim dogovorom odrede tri clana arbitražnog suda. (GI, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter