HT otpušta 450 radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

T-Hrvatski Telekom objavio je u utorak da planira smanjiti broj zaposlenih za oko 450, a kao razloge navodi trendove na telekom tržištu i nove okolnosti poslovanja.

- Osim globalnog trenda pada prihoda od osnovnih telekom usluga, smanjenja ukupne vrijednosti hrvatskog telekom tržišta s 15 na 13 milijardi kuna u zadnje tri godine, sve jaceg utjecaja konkurencije, regulatornih promjena te smanjene kupovne moci u Hrvatskoj, znacajan utjecaj imaju i ulaganja kompanije u napredne tehnologije, razvoj usluga i infrastrukture te unapredenje poslovnih procesa, kaže se u priopcenju HT-a.

Dodaje se da procesu smanjenja i zbrinjavanja viška radnika HT pristupa s punom socijalnom osjetljivošcu i odgovornošcu te da radnici dobivaju otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto.

Taj iznos, kako se navodi, odgovara dvogodišnjoj prosjecnoj placi u HT-u, što je najveci iznos otpremnine u Hrvatskoj i u prosjeku šest puta veci od zakonom propisanog.

Tijekom otkaznog roka radnici ne moraju dolaziti na posao te zadržavaju sva prava koja proizlaze iz kolektivnog ugovora, a kroz program "Podrška plus" radnicima je na raspolaganju niz usluga te kvalificirani strucnjaci koji ih savjetuju pri lakšem snalaženju na tržištu rada, odnosno u rješavanju njihovog radnog statusa, kažu u HT-u.

Dodaju da u procesu izrade programa zbrinjavanja radnika, pored kriterija definiranih Zakonom o radu (staž radnika, godine starosti i obveze uzdržavanja), HT primjenjuje i dodatne kriterije te provodi sve mjere kojima bi se otvorila mogucnost zapošljavanja na drugim poslovima unutar kompanije ili u povezanim društvima.

Zbog najava otpuštanja, sindikati HT-a na konferenciji za novinare najavit ce sindikalne akcije i prosvjedne aktivnosti.

Sindikati navode da je Uprava HT-a, uz odluku o 450 radnika tehnološkog viška, donijela i odluku o neproduljenju ugovora o radu radnicima koji rade na odredeno vrijeme, a takvih je krajem rujna prošle godine bilo 234, navode sindikati.


Podijeli: Facebook Twiter