Karamarko pikira na vrh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon parlamentarnih izbora ime Tomislava Karamarka sve se rjede spominjalo medu izglednim kandidatima za mjesto predsjednika HDZ-a, ali donedavni ministar unutarnjih poslova u meduvremenu nije odustao od ambicija da igra važnu ulogu u buducem stranackom vrhu. To nam je i sam potvrdio, medutim, zasad još ne otkriva hoce li se kandidirati baš za predsjednika ili možda za neku drugu visoku dužnost u vodstvu stranke.

- Cvrsto sam uvjeren da HDZ ima unutarnju snagu da provede demokratske promjene. To dokazuje i sama rasprava koja se trenutno vodi u javnosti, a iz koje se namece zakljucak da ce na unutarstranackim izborima biti više kandidata. HDZ treba promjene koje ce stranku promovirati u modernu europsku i demokršcansku stranku s jasno definiranim ciljevima i politikom. Ja jesam potencijalni kandidat takvog HDZ-a, pismeno nam je odgovorio Karamarko na molbu za komentar obnovljenih nagadanja da ce se istaknuti kandidaturu za predsjednika HDZ-a.

Na naše inzistiranje znaci li sintagma "kandidat takvog HDZ-a" da ce se natjecati za predsjednicku dužnost, Karamarko je odgovorio: "Zasad je to moja izjava."

Nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali smatra da je Karamarko na ovaj nacin poslao poruku da se s njim mora racunati na unutarstranackim izborima, ali da je spreman na razgovore u kojoj bi to bilo formi.Više naših sugovornika vjeruje da za Karamarka ima mjesta u vrhu stranke, medutim skepticni su u vezi s njegovim izgledima za pobjedu u predsjednickoj utrci.

- Karamarko je dobrodošao, ali objektivno nakon što je izjavio da je kao ministar Remetinec napunio s HDZ-ovcima, on nema što tražiti kao kandidat za predsjednika. Sigurno ce izgubiti i stoga bi za njega puno bolje bilo da se zadovolji nekom drugom dužnošcu, procjenjuje jedan utjecajni clan HDZ-a.

Cinjenica je da je Karamarko sredinom rujna na konferenciji za novinare u povodu svog povratka u HDZ ustvrdio da je u MUP-u zadnje dvije godine obavljao dobar posao jer "vidite samo koliko je clanova HDZ-a završilo u Remetincu". Preko te recenice mnogi u HDZ-u nisu spremni prijeci samo tako.

Kako bilo, Karamarkova želja za ukljucivanje u proces kreiranja novog HDZ-a, uz isticanje nužnosti demokratskih promjena, novi je udarac za predsjednicu Jadranku Kosor koja mu je prije cetiri mjeseca urucila stranacku iskaznicu. "Kao tandem možemo još jace i bolje", kazala je tom prilikom šefica HDZ-a. Ali, vrlo brzo Jadranka Kosor je, cini se, ocijenila da bi joj Karamarko mogao postati prijetnja, pa ga je odredila da bude prvi na listi u trecoj izbornoj jedinici u kojoj je HDZ u startu bio osuden na loš rezultat. Kao da je time htjela smanjiti njegov utjecaj u stranci.

Inace, ovog tjedna valja ocekivati još novosti iz HDZ-a. Kako se može neslužbeno doznati, dio visokih dužnosnika razmatra mogucnost da zatraži od Jadranke Kosor hitno raspisivanje unutarstranackih izbora.

- Nemamo razloga bilo što cekati. Odmah moramo donijeti odluku o izborima i formirati novo vodstvo kako bismo mogli poceti s kvalitetnim oporbenim djelovanjem, objasnio nam je jedan clan predsjedništva. (S. ABRAMOV, D. CIGLENECKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter