Nema jagme: mala placa za promatraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne tajim da bi kruna moje politicke karijere bila visoka dužnost u Bruxellesu", izjavio je u nedavnom intervjuu za Glas Istre predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic. No, do ostvarenja njegove želje ipak ce proci još ponešto vremena. Politicka EUforija je jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Pred Hrvatskom je referendum o ulasku u EU. Tek ukoliko se gradani odluce za ulazak u Uniju, na scenu stupaju politicari. I to prije svih oni koje njihove stranke odaberu za promatrace.

Naime, Hrvatska ima pravo na 12 promatraca. Oni u Europskom parlamentu nemaju pravo glasa, a odreduju se prema broju saborskih zastupnika pojedine stranke. Vec sada je poznato da bi SDP imao šest, HDZ tri, a Laburisti, HDSSB i HNS po jednog promatraca. Napomenimo da je HDZ imao pravo imenovati pet zastupnika koji ce odlaziti u Bruxelles, no u svojim je pregovorima s opozicijskim strankama oko drugih pozicija, odlucio "žrtvovati" dva promatracka mjesta.

Odluke nakon referenduma
Ni druge stranke ne pokazuju veliki interes za tim pozicijama, koje zapravo ne donose puno u politickom, niti financijskom smislu. Na njih ce vjerojatno stranke poslati kadar koji je spreman odlaziti u EU-parlament za svega oko 300 eura dnevnica. Valja pritom pojasniti, kako tvrde naši dobro upuceni izvori, da si s tom dnevnicom promatrac mora platiti smještaj i obroke u prilicno skupom Bruxellesu. Vjerojatno i zbog te cinjenice, za mjestom promatraca ne vlada jagma.

Naprotiv, u SDP-u se, kako doznajemo, zasad ni ne raspravlja o tome koga ce poslati u promatrace. Mediji su nagadali o nekim imenima, ali potvrde o njima još nema. U nekim se krugovima spominje i ime Tanje Vrbat, SDP-ove zastupnice iz Umaga, no ona nam potvrduje da stranka još nije donijela nikakvu odluku. Pojašnjava da bi Hrvatska mogla vec sada poslati svoje promatrace u Europski parlament, ali je procijenjeno da je bolje pricekati i vidjeti što ce gradani odluciti na referendumu. Naime, ukoliko bi oni vecinom glasali protiv ulaska, Hrvatska bi morala povuci svoje promatrace.

U EU-zastupnike bi svi

- Logicno je pricekati izjašnjavanje gradana i gradanki na referendumu te nakon toga odrediti promatrace. Pretpristupni ugovor je potpisan, medutim to je samo jedan od koraka u krajnjem procesu integracije naše zemlje u EU, ipak je tu najbitniji rezultat referenduma. Pozivam stoga gradane da se informiraju, dobro razmisle o buducnosti Hrvatske, izadu na referendum i izjasne se, kaže Vrbat.

Što se tice njenog eventualnog odlaska u Bruxelles, napominje da ce prihvatiti takvu ponudu ukoliko joj stranka da povjerenje.

- Bila bi mi to velika cast i obaveza koju bih savjesno i odgovorno prihvatila. S obzirom na moje iskustvo i dosadašnji rad u okviru vanjskih i europskih poslova, kako u prethodnom sazivu Sabora, ali i ranije kroz rad u stranci, jasno mi je da se moje ime spominje u spekulacijama oko promatrackih mjesta, medutim zaista se o tome još nije odlucivalo službeno, napominje Vrbat.

Promatraci mogu biti samo saborski zastupnici, koji se pritom ne bi odrekli svoje funkcije u Saboru, kao što ce to, ako udemo u Uniju, morati uciniti oni koji su izabrani kao europski zastupnici. Puno posla - premalo para, to je formula zbog koje sigurno nece biti svada u koalicijskim, ali ni opozicijskim redovima oko liste promatraca.

No, ta ce idila trajati samo do srpnja 2013., kada bi Hrvatska mogla uci u Uniju. Tada na scenu stupaju politicari poput Jakovcica, koji ciljaju na pozicije u Bruxellesu. Uostalom, izbor za europskog zastupnika donosi, po nekim izracunima, gotovo 15 tisuca eura mjesecnu placu, što vjerujemo kod mnogih politicara izaziva zazubice.  (Piše Bojan ŽIŽOVIC)

Izvanredni izbori za EU

Prije no što dospiju u Europski parlament, uz pretpostavku da ce uspješno nagovoriti puk da glasa za ulazak u EU, naši ce politicari morati na izvanredne izbore. Naime, naš ulazak u Uniju, koji je zakazan za 1. srpnja 2013., ne poklapa se s datumom redovnih izbora za Europski parlament. U Ugovoru o pristupanju navodi se da Hrvatska prije dana pristupanja održava neposredne opce ad hoc izbore za Europski parlament u skladu s pravnom stecevinom Unije.
Medutim, ako dan pristupanja pada manje od šest mjeseci prije sljedecih izbora za EP, tada Hrvatski sabor iz svojih redova može odrediti clanove Europskog parlamenta koji predstavljaju gradane Hrvatske, pod uvjetom da su te osobe izabrane na neposrednim opcim izborima. Buduci da ce se redovni izbori za EU-parlament vjerojatno održati u ljeto 2014., to znaci da ce Hrvatska morati prvo na izvanredne, a potom i na redovne izbore za zastupnike u Europi.


Podijeli: Facebook Twiter