Katolici slave Sveta tri kralja, a pravoslavci Badnjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na blagdan Sveta Tri kralja porecki i pulski biskup monsinjor Ivan Milovan je u pulskoj katedrali predvodio misno slavlje. Pred mnogobrojnim vjernicima koji su se okupili u katedrali Milovan je, govoreci o otajstvu Kristova rodenja, porucio vjernicima da žive u vjeri i nadi te im poželio mir i radost. Danas slavimo objavu Kristovog spasenja, rekao je Milovan te poželio svima sve najbolje u novoj godini i mir u srcu.

Blagdan Sveta Tri kralja ili Bogojavljenje jedan od najstarijih katolickih blagdana kojim ujedno završavaju božicni blagdani, a katolici ga diljem svijeta obilježavaju misnim slavljima. Prema evandelju po Mateju tri kralja ili mudraca s istoka - Gašpar, Melkior i Baltazar su, prateci betlehemsku zvijezdu repaticu došli u Jeruzalem i poklonili se novorodenom Isusu. Darovali su tri simbolicna dara - tamjan kao Bogu, zlato kao kralju na nebu i plemenitu mast (smirnu) kao covjeku.



Kršcani koji Božic slave po julijanskim kalendarom danas obilježavaju Badnjak. Na Badnju vecer, koja spaja Badnji dan i Božic, vjernici ce se okupiti u crkvama na bogoslužju na kojem ce biti posveceni badnjaci. To je jedan od brojnih božicnih obicaja. Na Božic ujutro, prije svitanja, zazvonit ce sva zvona na pravoslavnom hramovima objavljujuci rodenje Sina Božijeg. Vjernici se pozdravljaju rijecima " Hristos se rodi!" i otpozdravljaju:"Vaistinu se rodi!".


Podijeli: Facebook Twiter