Glavna turisticka sezona donijela rekordan prihod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prihodi od turizma prošle su glavne turisticke sezone povecani za 302 milijuna eura u odnosu na 2010. godinu, pokazuju preliminarni podaci Hrvatske narodne banke (HNB) prema kojima je povecanje prihoda u turizmu, uz smanjenje deficita na racunu roba, utjecalo i na ostvarenje rekordno visokog suficita u jednom tromjesecju, koje se nije dogodilo još od 1999.

Naime, prema racunu platne bilance, u trecem je kvartalu 2011. ostvaren suficit od 2,6 milijardi eura koji je za cak 40 posto veci u odnosu na treci kvartal prošle godine.

Može se više


Prihodi od turizma tako su u trecem kvartalu iznosili 4 milijarde i 170 milijuna eura, dok su godinu ranije bili tek 3 milijarde i 868 milijuna eura. Ukupno u devet mjeseci u turizmu se zaradilo nešto više od 6 milijardi eura.

Ipak, i s ovakvim financijskim pokazateljima nije se doseglo rekordnu 2008. kada je ukupna godišnja zarada od turizma bila sedam i pol milijardi eura da bi vec 2009. pala za oko jednu milijardu eura.

Ministar turizma Veljko Ostojic kazao je da je turisticka 2011. bila jako dobra po fizickim kao i po financijskim pokazateljima pa se moglo ocekivati da ce se to osjetiti i na podacima HNB-a.

- Godina je bila dobra, medutim smatram da možemo i moramo više. Nadam se da ce se takav trend i nastaviti te da bismo ove godine mogli dostici financijske pokazatelje iz 2008. To ce biti moguce ako na vrijeme donesemo neke odluke, kazao je Ostojic.

Podsjetimo, prilikom preuzimanja svoje nove funkcije je najavio smanjenje stope PDV-a za turizam.

- Visina stope PDV-a znacajno utjece na cijene, a time i na konkurentnost, pa tako i sve korekcije PDV-a rezultiraju vecom ili manjom atraktivnošcu destinacije, odnosno sektora, dodao je Ostojic ne precizirajuci kada bi se moglo ocekivati smanjenje "turistickog" PDV-a koji bi, ako se ostvare nastojanja novog ministra turizma, trebao pasti na osam posto.

Bolja krvna slika

Dobra turisticka godina, u kojoj su dolasci i nocenja turista porušili dosadašnje rekorde, pa je tako u prvih devet mjeseci prošle godine broj turistickih dolazaka povecan za 8, a nocenja za 7 posto, tako je popravila financijsku krvnu sliku hrvatske platne bilance vrativši ostvarenje glavne sezone na razinu iznad 4 milijarde eura, s time da je i drugi kvartal, zbog odlicnog rasporeda blagdana i velikog povecanja dolazaka i nocenja gostiju u predsezoni, bio bolji nego lani.

U odnosu na rekordnu 2008,. glavna je turisticka sezona ipak ostala kratka za oko 450 milijuna eura.

Rezultat bez domacih gostiju

Prihod od putovanja u platnoj bilanci cine potrošnja nerezidenata na putovanjima u Hrvatskoj, u što su ukljucene stavke smještaja, hrane, zabave i slicno. Podaci se prikupljaju anketom na granicnim prijelazima te kombiniraju s podacima Ministarstva unutarnjih poslova o ukupnom broju stranih i domacih putnika te s podacima o distribuciji stranih putnika prema državama iz priopcenja o turizmu Državnog zavoda za statistiku.

U ukupan rezultat nije ukljucena potrošnja domacih gostiju u domacim turistickim destinacijama.


Podijeli: Facebook Twiter