Konstituiran Sabor u novom sazivu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Boris Šprem (SDP) novi je predsjednik Hrvatskog sabora, jednoglasno su danas odlucili saborski zastupnici, što im je bila i prva odluka u sedmom sazivu Sabora koji je cinom izbora predsjednika i konstituiran. Za Šprema, kao predsjednickog kandidata Kukuriku koalicije, glasovalo je svih 134 nazocna zastupnika.

Dosadašnji predsjednik Sabora Luka Bebic, koji je predsjedavao sjednicom do izbora nasljednika, u svom je govoru porucio da se s ponosom može gledati na prošle cetiri godine rada Sabora, ali i da se u pogledu demokraticnosti i odgovornog pristupa obnašanja zastupnicke dužnosti ne mogu iznijeti samo pohvalne ocjene.

Konstituirajucoj sjednici nazocili su najviši državni dužnosnici, medu kojima su predsjednik Republike Ivo Josipovic i premijerka na odlasku Jadranka Kosor te mandatar Zoran Milanovic, koji su se prije ulaska u Veliku vijecnicu okupili u saborskoj Banskoj sobi. Sjednicu kao gosti prate i predstavnici sudske vlasti, akademske i vjerskih zajednica, sindikata i udruga, te dosadašnji predsjednici Hrvatskoga sabora.

Nakon izbora Šprema za novog predsjednika, on i Bebic su se uputiti na primopredaju vlasti u predsjednicki ured u Saboru, nakon cega je uslijedio i domjenak.

SDP-ovi zastupnici Josip Leko i Nenad Stazic te HNS-ov Milorad Batinic novi su potpredsjednici Hrvatskog sabora, jednoglasno su odlucili saborski zastupnici koji ipak danas nisu birali i dvoje potpredsjednika iz oporbene kvote. HDZ je jucer izvijestio da ce potpredsjednici Sabora iz redova oporbe biti HDZ-ovci Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, ali buduci da Kosor obnaša dužnost premijerke do izbora Zorana Milanovica za novog premijera te clanova njegove vlade, što se ocekuje sutra, ne može biti izabrana potpredsjednicom Sabora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter