Savjet ministru: Zaobici novinare!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u Jutarnjem listu objavljeno da je glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Duje Bonacci napisao "Prirucnik za vodenje MZOS-a", u kojem kritizira rad tog tijela te daje savjete buducem ministru kako ignorirati novinare, Bonacci je u srijedu smjesta reagirao tako što je e-mailom proslijedio medijima svoj završni dokument na 62 stranice, s opaskom: "Hvala na reklami".

Ove su rijeci zapravo bile upucene novinarki Jutarnjeg lista Ivani Kalogjera, koja je objavila da je brošuru Bonacci radio iza leda ministru Radovanu Fuchsu te ju je tri tjedna prije izbora, ne bi li se dodvorio novoj vlasti, poslao nekim celnim politicarima SDP-a i HNS-a, kao i Ljubi Jurcicu, nudeci svoje usluge.

- Glavna namjena dokumenta je upravo ta - da ga što više ljudi procita te da ono što u njemu piše dode na agendu onih koji ce imati mandat odlucivati o rješavanju brojnih nagomilanih problema i unapredivanju sustava znanosti i obrazovanja u sljedece cetiri godine, napisao je Bonacci u svojem e-mailu novinarki. Proslijedio ga je i svim novinarima koji prate školstvo, istima onima za koje je u svojem prirucniku ustvrdio da su prirodni protivnici ministra koje treba izbjegavati u širokom luku. "Šacicu novinara" koji prate obrazovanje treba izbjegavati jer, kako kaže, oni nisu javnost, a, uostalom, uvijek su neobjektivni. I to naprosto zbog toga, kaže Bonacci, što su i oni ljudi.

Ministru stoga savjetuje da nikada ne odgovara na telefonske pozive novinara, a ako ga netko od novinara i ulovi na telefon, treba se ispricati rijecima: "Ne mogu sada razgovarati, možete li se, molim Vas, javiti glasnogovorniku Ministarstva". Treba se kloniti i konferencija za novinare jer su one, kaže, kao odlazak pred streljacki vod.

- Ako ste s nekim novinarom prije stupanja na dužnost bili u iznimno dobrim odnosima, nastojite s njim što manje pricati o Vašem poslu, osobito u neformalnim prilikama, savjetuje dalje Bonacci buduceg ministra.

No, posebno je zanimljivo to što su u ovom dokumentu obznanjene negativnosti citavog sustava, koje Bonacci kao dugogodišnji glasnogovornik vrlo dobro poznaje, ali ih je odlucio javnosti dostaviti tek sada. O Ministarstvu kaže da nema jasno iskazanu viziju i misiju te cvrsti strateški okvir i operativne ciljeve djelovanja te da izostaje bilo kakvo koordinirano i sustavno razvijanje i nadzor njihove provedbe. Iznimno se loše upravlja podacima, nema nikakve koordinacije i suradnje s drugim institucijama i organizacijama koje prikupljaju bitne podatke o sustavu, a izostaje i bilo kakva sustavna analitika i pracenje pokazatelja sustava na razini kabineta.

- Stvara se dojam Ministarstva kao organizacije koja ne zna što (i zašto) cini, a zaposlenicima se uskracuje mogucnost oblikovanja dublje smislenosti njihovog rada, što vodi do njihove nemotiviranosti, piše Bonacci. Nema strateškog promišljanja i planiranja razvoja sustava odgoja, obrazovanja i znanosti. Ovakvo stanje ostavlja previše prostora da na te procese utjecu razlicite interne klike, samonametnuti "gurui" i raznovrsni lobisti za privatne ili cehovske interese, koji to obilato koriste, a na dugorocnu štetu i Ministarstvu i njegovim korisnicima, upozorava Bonacci.

Kao poseban problem navodi to što su razvoj i održavanje niza temeljnih servisa Ministarstva, kao što su eMatica, internetske stranice i eRegistri, povjereni privatnim vanjskim tvrtkama, nerijetko uz iznimno visoke troškove.

Nadalje, veli Bonacci, velik je broj zaposlenika izrazito frustriran cinjenicom da ih se ni za što ne pita, cak ni o stvarima usko vezanim uz njihov svakodnevni rad, za koje su oni najkompetentnije osobe u Ministarstvu.

Prirucnik obiluje prijedlozima za unapredenje rada Ministarstva kao i svih razina u školstvu, a ide cak toliko u detalje da donosi raspored sastanaka i kolegija za buduceg ministra i suradnike, s tocnim trajanjem i terminom. (Maša JERIN)

Bonacci: Nisam namjeravao ostati glasnogovornik

- Slao sam draft dokument svim ljudima svih politickih opcija za koje se govorilo da bi mogli biti vezani za resor obrazovanja. Nažalost, niti jedan od kandidata za ministra nema uvida u probleme obrazovanja i stoga je ovaj dokument trebao potaknuti javnu raspravu i pripremiti potencijalne kandidate za ministarsko mjesto, naveo nam je Duje Bonacci. Odbio je svaku pomisao da je time želio osigurati svoje buduce mjesto u novoj postavi.
- Javni sam službenik i bit cu rasporeden na neko drugo radno mjesto, a za ovo smatram da sam ga profesionalno odradio, kazao je Bonacci. Ipak ne krije da se nada da ce nova vlast kroz ovaj prirucnik prepoznati da je njegov rad koristan.
Na našu konstataciju da su mu primjedbe u vezi s novinarima u najmanju ruku uvredljive, pravdao se da se morao izraziti na nacin da bude razumljiv onima za koje piše.
Hrvatsko novinarsko društvo je 2009. upozorilo da Bonacci u svojim reagiranjima na novinarske tekstove vrijeda pojedine novinare te ignorira njihove upite, dok se u Ministarstvu, kojem je tada na celu bio Dragan Primorac, o nepocudnim novinarima vode pravi dosjei.

 


Podijeli: Facebook Twiter