Najhladnije jutro u Hrvatskoj, Pula ispod nule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Današnje jutro diljem Hrvatske bilo je najhladnije u ovoj godini, a najniže jutarnje temperature, minus 14 stupnjeva Celzija, zabilježene su u Otoccu i Gospicu, doznaje se od dežurnog prognosticara u Hrvatskom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Medu najhladnijim gradovima ovoga jutra bili su još Osijek i Daruvar, gdje je bilo 12 stupnjeva ispod nule, potom Delnice s minus 11 i Ogulin s minus deset stupnjeva. I uz obalu je bilo hladno - -1°C u Šibeniku, u Puli -0,6°C, Zadru 0,0°C, Rijeci 0,4°C, u Splitu na Marjanu 1,0°C te u Dubrovniku 3,2°C.

Kako ce ove noci biti oblaka, temperature sutra ujutro ne bi trebale biti tako niske, a situacija slicna današnjoj mogla bi se ponoviti u petak ujutro, kada ce temperature padati do minus deset.

Postoji mogucnost da za Badnjak bude oborina, snijeg bi mogao padati u unutrašnjosti u gorju, a možda poneka pahulja zaleprša uoci Božica i u nizinama, kažu u DHMZ-u. U unutrašnjosti ce danas biti djelomice suncano, mjestimice s maglom koja se može zadržavati veci dio dana. Poslijepodne se ocekuje porast naoblake, a u noci je moguc slab snijeg ili susnježica.

Na Jadranu ce biti pretežno suncano, a prema veceri na sjevernom Jadranu ce se naoblaciti. Najviša dnevna temperatura uglavnom ce biti od -3 do 2, na Jadranu izmedu 6 i 12 stupnjeva Celzija. Najviše snijega još uvijek je na Zavižanu, 44 centimetra, slijedi Begovo Razdolje s 38 centimetara, Delnice s 32 centimetara i Slunj s 25 centimetara, a na Sljemenu su 24 centimetra.

Iako se 21. prosinca uobicajeno smatra službenim pocetkom zime, to godišnje doba ce, prema astronomskom racunanju, odnosno trenutku zimskog suncostaja, ove godine stici sutra u 6.30 sati. Naime, pocetak zime veže se za zimski suncostaj ili solsticij, kada je Sunce u svom prividnom kretanju po nebu najjužnije ili najniže nad obzorjem. Taj dan je najkraci dan u godini, u smislu da je toga dana u godini najkrace razdoblje od izlaska do zalaska Sunca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter