Uvjete kredita dogovarali su Kulterer i Sanader

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnje rocište u slucaju Hypo, u kojem se bivšeg premijera Sanadera tereti za makinacije u 1990-ima, bili su pozvani nekadašnji celnici Hypo banke Wolfgang Kulterer i Gunther Striedinger. Ipak, na rocištU se pojavio samo Striedinger, a Kutlerer je sudu poslao zanimljiv dopis kojim obrazlaže svoj nedolazak. Naime, piše da "ne želi putovati u Hrvatsku zbog dogadaja iz prošlosti"i molu sud da ga se ispita video-vezom.

Prema današnjem svjedocenju Striedingera, Kultereru je 1990-ih Alois Mock predložio da kontaktira Ivu Sanadera u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova jer je dobro znao njemacki, i da pocne razgovarati o kreditu. Striedinger kaže da nije sudjelovao u pregovorima, nego da je samo bio na tri sastanka. Na dva od njih je bio Mate Granic s kojim se pricalo o opcoj politickoj situaciji u RH.

Kulterer i Sanader su, tvrdi Striedinger, odvojeno dogovarali detalje kredita, o cemu je on bio izvještavan nakon tih sastanaka, kako bi složio zapisnik. "Obzirom da je u RH bio rat, sve oko kredita je kontrolirao Nadzorni odbor banke, a o svemu je bio izvješten i vlasnik, pokrajina Koruška", kaže svjedok. Upitan da dodatno objasni pricu oko Mockove preporuke, rekao je da mu je to osobno kazao Kulterer.

Potvrdio je i da zna da je u isto vrijeme bilo i drugih sastanaka na kojima su bili Sanader, Granic, Kulterer i Jorg Schuster. Dodao je i kako je biznis s Hrvatskom za Hypo banku u to vrijeme bio veliki posao - naime, godišnja bilanca citavog inozemnog odjela bila je tih godina oko 50 milijuna ondašnjih maraka.

Striedinger je pricao i o osobnom odnosu Kulterera i Sanadera. Naime, tvrdi on, Kulterer je sa Sanaderom brzo izgradio prisan odnos te je pred svima pricao da su prijatelji.

Pored toga, svjedok Striedinger je svojim iskazom poprilicno krenuo ukopavati Sanadera. Upitan za razmjenu famoznih kuverti na parkingu u Klagenfurtu, o cemu je prošli tjedan pricao svjedok Vidakovic, ustvrdio je da se sjeca da je Sanadera jednom vidio na parkiralištu banke, a prisjeca se jer je tada prvi put upoznao Mirjanu Sanader. "Sanader mi je predstavio korpulentnu tamnokosu gospodu kao svoju suprugu, a naknadno sam u medijima vidio i njezine slike", kaže svjedok.

Izmjenu kuverti nije vidio, ali njegovo svjedocenje je svejedno brutalno po Sanadera. Naime, obrana od pocetka tvrdi da je veza za kredit uspostavljena na relaciji Mock - Granic, što je danas kontrirano, a za sastanak na parkiralištu se tvrdilo da ga nikad nije ni bilo. Dapace, svjedok dodaje i da je sastavio bilješku o sastanku na kojem je Sanader obecao Kultereru da ce se Hypo naplatiti iz buducih poslova i povlaštenog položaja u Hrvatskoj, te na kojem je dogovorena provizija Sanaderu, kao i nacin uplate. "Ja sam bio samo na jednom dijelu sastanka, a o ovim svim detaljima me je izvjestio Kulterer, uz uputu kako da sastavim bilješku", kaže Strierdinger.

U petak bi trebala biti ispitana još dvojica bivših menadžera Hypo banke - Kurt Makula i Franz Hasslinger. (S. ABRAMOV/NL)


Podijeli: Facebook Twiter