Cijela božicnica svima u javnom sektoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pritisak sindikata je urodio plodom te ce umjesto ponudenih 675 kuna pun iznos božicnice, osim zdravstvenih radnika, dobiti i ostalih 180 tisuca zaposlenih u vojsci, policiji, obrazovanju, državnoj upravi i kulturi.

Nakon što je samo dan ranije najavljeno smanjenje iznosa božicnice za polovicu, osim zaposlenicima u zdravstvu, a sindikati najavili podizanje tužbe, neki i štrajk, premijerka u odlasku Jadranka Kosor promijenila je mišljenje.

- Predsjednica Vlade Kosor obecala je da ce Vlada, kao odgovoran socijalni partner, riješiti problem isplate božicnice zaposlenima u državnim i javnim službama sukladno obvezama utvrdenim kolektivnim ugovorima, javili su u srijedu iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Napominju da je Kosor primila predsjednika ovog sindikata Borisa Plešu u utorak popodne na njegovo traženje kad mu je receno da ce isplatiti cijelu božicnicu. Isto mogu ocekivati i ostali korisnici državnog proracuna.

Prema kolektivnom ugovoru iznos božicnice ne smije biti manji od zadnjeg iznosa božicnice. Buduci da su se državni službenici i namještenici odrekli isplate božicnice u 2010. godini, iznos koji ce se uzeti u obzir je onaj iz 2009. kad je božicnica iznosila 1.250 kuna.

Te je godine božicnica isplacena u dva dijela, sada sindikat ocekuje da iznos bude uplacen jednokratno i to najkasnije do kraja prosinca jer tako je regulirano kolektivnim ugovorom.

- Kolektivni ugovor ne predvida isplatu u dva dijela. To je Vlada 2009. ucinila na svoju ruku kao pritisak na odricanje od pola božicnice, ali kako nije uspjela, isplatila je drugi dio jer bi inace izgubila sudske sporove, objasnio je Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Prijedlog Vlade na odlasku koja je htjela svima, osim za 70 tisuca zaposlenih u zdravstvu, skresati božicnicu za polovicu, sindikati su ocijenili neozbiljnim jer nije iznesen na sastanku pregovarackih odbora Vlade i sindikata državnih službi vec se cekalo da produ izbori.

Sindikati su upozorili da bi neisplatom cijele božicnice ušli u sporove, cime bi stara Vlada buducoj ostavila obaveze i terete za koje nije odgovorna. Pritisak je ocito urodio plodom. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter