Jarnjak ukopao HDZ, Maceka i Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optužnicom u slucaju Fimi-media, koju je potpisao osobno ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, Ivi Sanaderu stavlja se na teret da je osmislio i operativno oživotvorio kriminalnu grupu ciji je cilj bio financiranje HDZ-a, a krajnji ucinak njegovo osobno bogacenje.

Zapreke da bivši premijer i HDZ ne odgovaraju kazneno za Fimi-mediju više nema jer je mandatno-imunitetno povjerenstvo, jednoglasno i bez rasprave, jucer Sanaderu skinulo zastupnicki imunitet i za ovo kazneno djelo.

- Upravo je Ivo Sanader, kroz aktiviranje i povezivanje ostalih okrivljenika, operativno oživotvorio rad kriminalne grupe i usmjeravao njeno djelovanje i nacin trošenja sredstava, navodi se u USKOK-ovoj optužnici.

Iskazi bez štete

Sanaderova kriminalna grupa - u kojoj su bili Mladen Barišic, Ratko Macek, Branka Pavoševic i Nevenka Jurak - funkcionirala je kao paralelna struktura u HDZ-u. Za to je USKOK-u jedan od važnijih dokaza pružio bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak.

Kako proizlazi iz optužnice, Jarnjak je sve njih prozvao kao paralelnu stranacku strukturu koja je za svoj rad odgovarala osobno Ivi Sanaderu.

- Macek je bio konstanta u segmentu predizbornih kampanja, ukljucujuci i financijski aspekt, a koji nije mogao biti voden bez Ive Sanadera, citira Jarnjaka USKOK u optužnici, dodajuci da taj njegov navod potvrduju i Branka Pavoševic i Mladen Barišic.

Nakon svog iskaza, Jarnjak je iz statusa osumnjicene osobe prebacen u status svjedoka. Jarnjaku nije naštetio niti iskaz bivšeg potpredsjednika Vlade i clana predsjedništva HDZ-a Damira Polanceca, koji ga je, uz Mladena Barišica, proglasio osobom zaduženom za financiranje u stranci, kao niti tvrdnje Branke Pavoševic da joj je osobno predao dva milijuna kuna gotovine i da je znao za gotovinske isplate clanovima HDZ-a.

U crnom fondu HDZ-a, koji USKOK stavlja pod navodnike, kroz pet godina prošlo je ukupno 24,6 milijuna. Dvije su linije pribavljanja tog novca: privatne donacije koje nisu bile evidentirane te sredstva od poslovanja Fimi-medije koja takoder nisu provedena kroz poslovne knjige.

Privatnim donatorima, kako je USKOK detektirao, obicno se predstavljalo da ce njihova poduzeca imati koristi od donacija, prvenstveno od poslovanja s državnim tvrtkama. Medu donatore za crni stranacki fond ušlo je i jedno novo ime - Slaven Tintor s dva milijuna kuna kojeg se javno prozivalo kao skrivenog donatora u ime tajkuna Danka Koncara.

Namještani natjecaji

A direktore privatnih poduzeca, koji su se kolebali trebaju li poslovati s Fimi-medijom, plašilo se smjenama.

- Nalozi okrivljenika Ive Sanadera nisu se preispitivali, njegove želje i sugestije izvršavale, a on je ne samo pazio tko ce biti imenovan na koju funkciju, vec osim njega nitko o tome zapravo nije niti odlucivao, nadalje USKOK citira Jarnjaka.

O prijetnjama smjenom koje su im upucivali Sanader i Barišic, USKOK-u su posvjedocili i bivši direktori državnih tvrtki Boško Matekovic, Marijo Lovrincevic, Robert Jukic, Josip Protega i Ivan Mravak.

Javna poduzeca su tako postala ogledni primjer kako se ne poštuje Zakon o javnoj nabavi. Jedinstvene nabave dijelile su se na nabave do 200 tisuca kuna, namještani su pozivni natjecaji s lažnim konkurentima, sklapali su se ugovori za jednu, a pružale su se druge vrste usluga, a nepostojece usluge su naprosto naplacene fiktivnim racunima. I potonji nacin izvlacenja novca, tvrdi USKOK, odobrio je Ivo Sanader.

- Svrha realizacije planiranog je zapravo materijalizacija društvene pozicije Ive Sanadera, kroz njegovu financijsku poziciju, zakljucio je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

O financijskoj poziciji najviše je USKOK-u pricao Mladen Barišic. Mjesecno je Sanaderu odnosio neutvrdene iznose novca, a u travnju i svibnju 2009. odnio mu je ukupno dva milijuna eura, koje je Sanader tražio jer mu je trebalo za "lobiranje za ulazak u EU".

U prvom navratu odnio mu je 200 tisuca eura i pet milijuna kuna, a drugi put osam milijuna kuna. Barišicev vozac Andelko Rekaš prisjetio se da je novac, spremljen u tamnosivi poslovni kofer Samsonite, osobno iznio iz Carinske uprave i stavio u vozilo.

Milinovicu isplaceno 200 tisuca kuna

Gotovinske isplate pojedinim clanovima HDZ-a ukupno iznose 1,9 milijuna kuna. Neki od tih HDZ-ovaca koji su primali novac iz stranke, poricali su to.

Medutim, USKOK je tijekom istrage grafološki vještacio potpise na isplatnicama i zakljucio da su, medu ostalima, Ratko Macek, Miroslav Kovacic, Bianca Matkovic i Darko Milinovic te predstojnica premijerkinog kabineta i šefica HDZ-ove mladeži Martina Banic osobno potpisali potvrde Branki Pavoševic.

U svojem iskazu USKOK-u Milinovic je ustvrdio da je preuzeo tek 70 tisuca kuna za obnovu crkve u Bilaju, no prema potpisima na isplatnicama, proizlazi da mu je isplaceno ukupno 200 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter