Puna božicnica zdravstvu, ostalima samo pola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni dva tjedna prije Božica i tjedan dana nakon parlamentarnih izbora Vlada je zaposlenima u javnom sektoru ponudila isplatu polovice božicnice, pa bi umjesto 1.250 kuna trebali dobiti 675 kuna.

No, ne odnosi se to na sve zaposlene jer je ministar zdravstva Darko Milinovic obavijestio zaposlene u zdravstvu da ce dobiti puni iznos božicnice predviden kolektivnim ugovorom.

Tako ce 70 tisuca zaposlenih u zdravstvu dobiti božicnicu od 1.250 kuna, a 180 tisuca ljudi u vojsci, policiji, obrazovanju, državnoj upravi, kulturi mogu racunati na 675 kuna božicnice ako pristanu na Vladin prijedlog. Drugi dio božicnice Vlada nudi u sljedecoj godini, odnosno novac za isplatu morala bi u proracunu pronaci nova Vlada.

Stara se Vlada na ponudu sindikatima odlucila tek osam dana nakon izbora, iako se u kriznim godinama vec  krajem listopada pocelo pregovarati o isplati božicnice.

Tako su se u državnoj upravi i velikom dijelu javnog sektora prošle godine odrekli božicnice, koju su opet dobili jedino zaposleni u zdravstvu. Oni božicnicu dobivaju iz proracuna HZZO-a i bolnica pa je taj trošak ukalkuliran vec na pocetku godine. Ukupan trošak božicnica u zdravstvu bit ce veci od 87 milijuna kuna.

Ostali zaposleni u javnom sektoru božicnice dobivaju direktno iz proracuna, odnosno preko Državne riznice i cini se da je iznos od 675 kuna jedino što im Vlada može ponuditi u ovom trenutku i to bi državu koštalo 121 milijun kuna.

Vec se oglasio Sindikat policije koji ne pristaje na takav prijedlog i poziva Vladu "na razum i odgovornost te poštovanje propisa isplatom punog iznosa božicnice za 2011. godinu u visini od 1.250 kuna. Smatramo neozbiljnim i neodgovornim da se ovakav prijedlog Vlade postavlja 12. prosinca,  gotovo pred samu obvezu isplate božicnice.

To je krajnje neozbiljno jer je takav zahtjev trebao biti upucen znatno ranije. Takoder se postavlja pitanje da li se ovaj prijedlog daje sada jer se možda cekalo da produ izbori?!", piše u priopcenju Sindikata policije.

Najavljuju da ce oni, ako Vlada ne isplati puni iznos božicnice, uci u sporove radi naplate punog iznosa božicnice, a  smatraju krajnje neozbiljnim i to što se buducoj Vladi želi ostaviti obveza i teret za koji nije odgovorna.


Podijeli: Facebook Twiter