Sanader ostaje u pritvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc naporima njegovih odvjetnika, Ivo Sanader u ponedjeljak ipak nije izašao iz zatvora u Remetincu. Sanaderova obrana najavljivala je da ce tražiti od uprave zatvora puštanje bivšeg premijera na slobodu po odluci Ustavnog suda kojom su ukinuta rješenja Županijskog suda o odredivanju istražnog zatvora tijekom istrage afere Fimi-media.

Medutim, buduci da su odlukom Ustavnog suda ta rješenja ukinuta s utorkom, a u meduvremenu je optužno vijece po donesenoj optužnici odredilo Sanaderu produljenje pritvora, odvjetnicki tim bivšeg premijera bio je prisiljen ponovno tražiti zaštitu od Ustavnog suda.

- Nije razocaran jer je veliki borac, ali ocekivao je da ce izaci danas, rekla je odvjetnica Jadranka Slokovic koja je u ponedjeljak poslije podne posjetila Sanadera.

Tijekom jutra Sanaderovi odvjetnici osobno su odnijeli tužbu Ustavnom sudu na rješenje optužnog vijeca o produljenju pritvora bivšem premijeru. Medutim, iako su ocekivali da bi sud mogao riješiti tužbu vec tijekom dana, to se nije dogodilo.

U ustavnoj tužbi referirali su se na prošlotjednu odluku Ustavnog suda kojom je Sanaderu ukinut istražni zatvor u istom predmetu, ali po ranijim rješenjima, kao i na rješenje suca istrage o prihvacanju jamcevine koje je uslijedilo logikom te odluke.

Svejedno, rješenje optužnog vijeca ipak nije oboreno ni na Vrhovnom, ni na Ustavnom sudu, pa zatvor nije mogao pustiti Sanadera da se brani sa slobode.

Podsjetimo, optužno vijece Županijskog suda u Zagrebu produljilo je Sanaderu pritvor uz sigurnosnu mjeru jamcevine u iznosu od 12,5 milijuna kuna u gotovini i nekretninama, te uz predaju putovnice i obvezu javljanja sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu. (S. ABRAMOV/Novi list)

Zastupniku Sanaderu ukinut imunitet

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) u ponedjeljak je bivšem premijeru i nezavisnom zastupniku Ivi Sanaderu ponovno skinulo zastupnicki imunitet, ovog puta zbog nove optužnice u slucaju Fimi-media. Clanovi MIP-a jednoglasno su i bez rasprave odobrili USKOK-ov zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv Sanadera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter