Novi Sabor vec prije Nove godine?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S obzirom na premocnu pobjedu Kukuriku koalicije i osvojenih 80 mandata, novi saziv Hrvatskog sabora mogao bi se konstituirati vec izmedu Božica i Nove godine, kada bi, ukoliko se sve na vrijeme dogovori, Hrvatska mogla dobiti i novu Vladu.

Vec u nedjelju navecer se i u stožerima Kukuriku koalicije, ali i u stožeru HDZ-a, neslužbeno moglo cuti da bi novi saziv Sabora mogli imati izmedu Božica i Nove godine. Naime, sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Sabor, politicka stranka, nositelji neovisne liste, kandidati za zastupnike u Sabor, najmanje 100 biraca ili najmanje 5% biraca izborne jedinice u kojoj se provode izbori mogu u roku od 48 sati od izbornog dana Državnom izbornom povjerenstvu podnijeti prigovor zbog tijekom izbora. U istom roku DIP mora odgovoriti na žalbe.

Ukoliko pak izborni sudionici nisu zadovoljni pravorijekom Državnog izbornog povjerenstva, u roku od 48 sati od dobivanja riješenja DIP-a mogu se žaliti i Ustavnom sudu, koji ima isti toliki rok za odgovor.

Tek tada Državno izborno povjerenstvo može objaviti i konacne službene rezultate izbora. Oni su, primjerice, 2003. proglašeni nakon 15 dana, a prilikom parlamentarnih izbora 2007. nakon cak 29 dana.

Nakon službene objave rezultata, pocinje teci rok od 20 dana u kojem mora biti konstituiran novi saziv Sabora. S obzirom da je Kukuriku koalicija premocno pobijedila, nece biti potrebe za velikim konzultacijama s predsjednikom Ivom Josipovicem oko mandatara nove Vlade, te ce stoga Kukurikavcima biti u interesu da se Sabor što prije konstutuira. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter