Dar za djecu izuzet od ovrhe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dar za djecu do 15 godina starosti u neoporezivom iznosu do 600 kuna godišnje, izuzet je od ovrhe. To se navodi u ocitovanju Vlade upucenom u cetvrtak Nezavisnim hrvatskim sindikatima. Zakonom je propisano da su kao primanja izuzeta od ovrhe propisane rodiljne i roditeljske novcane potpore.

"Rodiljne i roditeljske novcane potpore obuhvacaju i darove za djecu, odnosno neoporezivi primitak s osnove dara za djecu treba smatrati zašticenim primitkom", medu ostalim stoji u ocitovanju Vlade.

NHS je još sredinom studenog od Vlade tražio da pronade rješenje kako bi se dar za djecu izuzeo od ovrha s obzirom na to da Ovršnim zakonom to primanje nije obuhvaceno. Naime, kada se u Ovršnom zakonu govori o izuzetim naknadama, odnosno rodiljnim i roditeljskim potporama izrijekom se navode vrste tih potpora. Pa je tako primjerice djecji doplatak naveden za razliku od dara za djecu.

No, Vlada je i taj problem svojim objašnjenjem razriješila, a kako se može cuti, proteklih nekoliko dana vodila se intezivna komunikacija izmedu sindikata i Vlade kako bi se našlo zadovoljavajuce rješenje. (G. Ga.)


Podijeli: Facebook Twiter