Brijuni riviera - smjer kojim treba nastaviti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski ipsilon mora se dovršiti, kao i Brijuni rivijera, poticaji u poljoprivredi, turizmu i industriji se moraju nastaviti, vojni objekti se moraju predati Istranima, ulaganja u Istru se moraju udvostruciti. Sigurnost za ostvarivanje toga pruža samo HDZ, rekao je na konferenciji za novinare u Puli prvi na listi te stranke u 8. izbornoj jedinici Davor Božinovic.

Kazao je da je u mandatu Jadranke Kosor osigurano 275 milijuna kuna za poticaje u Istri, dok je Vlada u Poluotok uložila više od dvije i pol milijarde kuna, što je, naglasio je, više od bilo koje druge Vlade u povijesti Hrvatske. U iducem mandatu, obecava Božinovic, sve ce se to udvostruciti ako HDZ ostane na vlasti. Smatra da je, uz turizam, temelj razvoja istarskog gospodarstva i poljoprivreda, odnosno ekološka proizvodnja hrane. Govoreci o poljoprivredi, rekao je da je tijekom pregovora s EU-om osigurano 800 milijuna eura za potpore u poljoprivredi, cime su za 50 posto povecana dosad dostupna sredstva.

Najavio je i nastavak gradnje Istarskog ipsilona, odnosno izgradnju dionice od Pazina do Matulja, ali i pretvaranje Ipsilona u Iks, odnosno povezivanje s Labinom. Na repertoaru mu se našao i projekt "Brijuni rivijera".

- Sve neperspektivne vojne objekte cemo predati Istranima. To cemo uciniti do kraja 2013. U proteklom mandatu MORH je jedinicama lokalne samouprave predao 20-ak objekata na Puljštini. Vecina tih objekata uz more ušla je u projekt "Brijuni rivijera". Kukuriku koalicija na svom predstavljanju u Puli ni rijecju nije spomenula taj projekt, cija je ukupna vrijednost oko milijardu eura i koji je primjer uspješne aktivacije državne imovine u turisticke svrhe. On otvara više tisuca radnih mjesta za Istrane. To je samo jedan projekt u nizu. Njime pokazujemo smjer kojim Istra treba nastaviti, kazao je Božinovic.

To što politicki suparnici nisu spomenuli Brijuni rivijeru objašnjava time da su potpisnici, odnosno zagovaraci projekta kažnjeni tako što nisu postavljeni na Kukuriku listu. Kao primjer u HDZ-u navode Dina Kozlevca, ali i njegovog stranackog kolegu dožupana Vedrana Grubišica, dok je po njima Ada Damjanac nagradena zbog protivljenja projektu.

- Vlada HDZ-a ce vec u prvoj godini iduceg mandata stvoriti pretpostavke za investitore u obnovi i revitalizaciji objekata kojima je nekada upravljao MORH. Predane objekte cemo ukljuciti u turisticku ponudu Istre, što ce privuci novi ciklus investicija, rekao je Božinovic. Otkrio je da je prekjucer razgovarao s predstavnicima Obrtnicke komore u Istri, kojima je prezentirao namjeru HDZ-a da malim i srednjim poduzetnicima koji prihoduju do dva i pol milijuna kuna godišnje omoguci placanje PDV-a tek po realizaciji naplacenog posla. Božinovic je istaknuo i da bi udvostrucili prag za obavezan ulazak u sustav PDV-a s 85 tisuca na 170 tisuca kuna, a uveli bi i porezne olakšice, ali ne i nove poreze. "Ne smijemo doci u situaciju da se ponovi 2000., kada su sva ulaganja u Istru bila zaustavljena. Tada su zaustavljena sva kapitalna ulaganja, a usudio bih se reci da je Istra u to vrijeme bila ponižena", kazao je Božinovic.

Na novinarsko pitanje kako komentirao prodaju Novog lista vecinskom vlasniku pulskog dnevnika Glas Istre, Božinovic je samo kratko rekao da pozdravlja svaku novu investiciju u vremenima krize. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter