Štediše Credo banke mogu podici osigurane uloge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od cetvrtka 1. prosinca štediše Credo banke mogu podizati svoje osigurane štedne uloge na šalterima Hrvatske poštanske banke i Credo banke, objavio je danas direktor Državne agencije za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga (DAB) Vinko Radic.

DAB ce tako isplatiti osigurane štedne uloge do iznosa od 400 tisuca kuna pa ce tako više od 10 tisuca štediša dobiti više od 420 milijuna kuna.

Štedni ulozi iznad 400 tisuca nisu osigurani i u banci ce za sada ostati nerješeno pitanje oko 188 milijuna kuna štednje gradana.

Dio svojih potraživanja naplatit ce i mali poduzetnici, njih više od 1100, a velika i srednja poduzeca ne mogu za sada racunati na svoj novac jer njihova štednja nije pokirvena osiguranjem.

Radic je porucio da je novac osiguran te da bi, ako bi to bilo tehnicki izvedivo, sve štediše svoju osiguranu štednju mogle podici istog dana.

S obzirom na to da je viceguverner HNB-a Davor Holjevac nedavno kazao da su još neke banke pod pojacanim nadzorom HNB-a, Radic porucuje da je hrvatski financijski sustav stabilan, da nema razoga za stampedo na šaltere, ali je naglasio i da je DAB u mogucnosti isplatiti sve osigurane depozite u bankama koje je Holjevac spominjao. Takoder, dodao je kako DAB da ima osigurane iznose i vece od toga a iza njega stoji i država. (J. MARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter