Mravak se nagodio s USKOK-om?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak (57) sklopio je, prema pisanju Vjesnika, nagodbu s USKOK-om priznavši da je 2007. po nalogu tadašnjega glavnog riznicara HDZ-a Mladena Barišica za HDZ pribavio 600.000 kuna u zamjenu za zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci.

Mravkov branitelj Branko Šeric nije niti potvrdio niti opovrgnuo nagodbu. "Ne mogu to komentirati. Cekam rocište optužnog vijeca", kratko je Hini izjavio odvjetnik Šeric. U USKOK-u se takoder nije mogla dobiti nikakva informacija.

Vjesnik piše da je nagodbom s bivšim direktorom HEP-a USKOK zapravo dobio prvu osobu koja ce se, nakon što je osudena u drugom predmetu, pojaviti kao svjedok tužiteljstva u slucaju Fimi media.

Nagodba s USKOK-om odnosi se na slucaj u kojemu je Mravak (57) pocetkom studenog optužen zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Cubelicem (42) te clanom Uprave HEP-a Željkom Kljakovicem Gašpicem (57) da je u rujnu 2007. od celnika zagrebacke tvrtke Monting PiM Ljube Bušica (58) i Ante Matica (47) zatražio i primio 600.000 kuna mita za poslove gradnje pogona termoelektrana. Podmicivanje je navodno pokriveno kroz anekse osnovnog ugovora s HEP-om te izvantroškovnicke radove.

Primljeni novac Mravak je, prema optužnici, proslijedio tadašnjem riznicaru HDZ-a Barišicu, po cijem nalogu je Mravak navodno i tražio mito.

Vjesnik neslužbeno doznaje i da su se i Matic i Bušic vec ranije nagodili s USKOK-om za uvjetne kazne, no, kao i u slucaju Mravka, za to za sada nema službene potvrde.


Podijeli: Facebook Twiter