Na birackom mjestu najmanje dvije kutije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najodgovorniji za pripremu parlamentarnih izbora u istarskom dijelu izborne jedinice, clanovi izbornih povjerenstava gradova i opcina, u Pazinu su dobili instrukcije od izbornog povjerenstva 8. jedinice. Takav je radni sastanak održan i u Rijeci za dio Primorsko-goranske županije koji pripada toj jedinici. Sada clanovi izbornih povjerenstava moraju dati instrukcije clanovima birackih odbora da bi 4. prosinca sve prošlo bez problema.

Novosti su da povjerenstva moraju obici biracka mjesta prije otvaranja ne bi li se uvjerili da je sve u redu, dok ce promatrac koji ima neku primjedbu to sam napisati i predati birackom odboru, koji ce mu o tome izdati potvrdu. U više je navrata ponovljeno da glasacki listici moraju biti okrenuti naopacke i poslagani lepezasto. Naknada za clanove birackih odbora je, kako je vec uobicajeno, 340 kuna neto.

Na birackim ce mjestima biti najmanje dvije glasacke kutije - jedna za opcu listu 8. izborne jedinice i jedna za manjine (ta ce kutija vrijediti kao šest kutija, jer za toliko se manjina glasa). Na birackim mjestima u gradovima gdje ce glasati i oni koji su privremeno ispisani iz popisa biraca i upisani u Istri (takvih je stotinjak) nalazit ce se cetiri kutije, od cega dvije za njih i to - jedna za sve izborne jedinice osim 8., a druga za manjine. Zbog velikog broja biraca na tim mjestima, ali samo u Puli i Rijeci, postojat ce i posebni biracki odbori samo za glasanje privremeno upisanih.

Pripadnici manjina mogu glasati ili za opcu listu ili za zastupnika manjine.

Ako je neki birac namjeravao otputovati i privremeno se ispisao iz popisa biraca, ali na kraju nije otputovao, nego je došao glasati na svoje uobicajeno biracko mjesto, mora donijeti potvrdu koju ce dati birackom odboru koji ce mu omoguciti glasanje.

Uz 508 redovnih birackih mjesta u 8. izbornoj jedinici glasat ce se i na osam brodova (njima ce izborni materijali biti poslani elektronskom poštom), u tri zatvora (u Puli, Rijeci i kaznionici Valtura), dok ce pripadnici oružanih snaga glasati na brijunskom otocju. (S. B.)


Podijeli: Facebook Twiter