Na Vjetrenjaci uvid u 58.000 ugovora o javnoj nabavi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga za promociju prava na pristup informacijama Vjetrenjaca omogucila je javnosti pretraživanje 58 tisuca ugovora o javnoj nabavi, svih koji su potpisani u protekle 2,5 godine. Ugovori državnih tijela i poduzeca, odnosno svih obveznika Zakona o javnoj nabavi, vrijedni su 80 milijardi kuna, a sad ce svi znati kome je i za što taj novac isplacen.

Svaki gradanin od danas na jednostavan nacin može saznati sa kim posluju državne institucije i poduzeca, koliko je tko ugovorio radova i usluga te koji iznos je za ugovorene poslove isplacen. S obzirom da se najveci dio koruptivnih poslova odvija upravo na polju javne nabave, ovaj alat neprocjenjivo je koristan u nadzoru nad trošenjem javnog novca.

Pretraživac ugovora nalazi se na adresi http://nabava.vjetrenjaca.org , a idejni zacetnik i realizator posla je Marko Rakar, stari znanac hrvatske javnosti. Radi se o racunalnom strucnjaku koji se izmedu ostalog bavi transparentnošcu rada države.

- Tko je narucio, što je narucio, od koga, koliko je što placeno - sve odgovore sad je moguce naci na jednom mjestu, kaže Rakar.


Podijeli: Facebook Twiter