Petrac i Norac na slobodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mirko Norac, Hrvoje Petrac i Leon Sulic izašli su rano ujutro u petak na slobodu iz kaznionice u Popovaci, kao što je bilo najavljeno.

Povjerenstvo za uvjetni otpust odlucilo ih je uvjetno pustiti nakon što su odslužili više od dvije trecine kazne, a ostatak, uz odredene uvjete, služit ce na slobodi.

Kako se doznaje od pravosudnih policajaca, stražara kaznionice u Popovaci, Norac, Sulic i Petrac izašla su nešto iza 6 sati, prije dolaska novinara, snimatelja i fotoreportera, koji su namjeravali zabilježiti njihov odlazak iz kaznionice.

Norac je u zatvoru više od deset godina, od ožujka 2001. Najprije je za ratne zlocine na gospickom podrucju osuden na 12 godina, a potom za zlocine u Medackom džepu na šest godina.

Kada je i druga presuda postala pravomocna, Vrhovni mu je sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipovic u rujnu prošle godine Norcu je oduzeo cin generala HV-a.

Petrac, koji je prije sudenja više od godine dana bježao hrvatskom pravosudu, služio je kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna, koja mu istjece u ožujku 2013.

Petrac je bio u mnogim zatvorima, a u lepoglavskoj kaznionici je suprotno zatvorskim pravilima uživao razne pogodnosti na koje nije imao pravo zbog cega su bivši upravitelj zatvora u Lepoglavi i njegov pomocnik nepravomocno osudeni na 20, odnosno 14 mjeseci zatvora.

Petrac je svjedocio na sudenju Zagorcu koji je osuden u slucaju "Dragulji". Pricu o kradi dragulja Petrac je prvi spomenuo na sudenju za otmicu tada maloljetnog Zagorceva sina.

Sulic je zbog gospodarskog kriminala u Croatiabusu teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuden na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je kasnije Vrhovni sud smanjio na pet godina. U travnju ove godine nepravomocno je osuden na dvije godine zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu Croatiabusa domogao stana vrijednog više od 589 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter