Granic: Sanader mi pomogao oko kredita, nisam morao u banku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obrana Ive Sanadera, ali i bivši premijer osobno prigovorili su na istinitost cijelog iskaza bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granica koji je u cetvrtak govorio o okolnostima pod kojima je Hrvatska dobila kredit od austrijske Hypo banke za kupnju zgrada veleposlanstava.

Sanader, koji je po Granicevim rijecima vodio cijele pregovore s bankom, zbog tog je slucaja optužen za ratno profiterstvo jer je navodno primio 3,6 milijuna provizije od Hypa, prve strane banke koja je u ratno vrijeme ušla na hrvatsko tržište.

- U cijelosti, a ne samo u dijelu, prigovaramo iskazu svjedoka jer svjesno pomice granice nekih dogadaja, kazao je jedan od Sanaderovih odvjetnika Cedo Prodanovic.

Prodanovic tvrdi da je Granic namjerno skratio vremenski period od primanja prvog pisma bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, koji je Hrvatskoj preporucio poslovanje s tom koruškom bankom, do Sanaderovog ukljucivanja u posao.

- Pojavio se interregnum od godine i pol dana u kojem Sanader nije uopce participirao pa se postavlja pitanje tko je, kazao je Prodanovic.

Nevjerojatnom je ocijenio i Granicevu tvrdnju da ne zna da je u to vrijeme poglavar Koruške bio kontroverzni Jörg Haider, iako je Granic rekao da je s koruškim poglavarom te direktorom Hypo banke Wolfgangom Kultererom bio na veceri.

Sanader je osporio i Granicevu tvrdnju da je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova uz politicku bila i operativna funkcija, kao i dio Graniceva iskaza u kojem je ustvrdio da mu je Sanader rekao da bi se u posao s dobivanjem kredita trebao ukljuciti i iseljenik Laxa.

Kao i njegov branitelj, Sanader je kazao da je Granic pogrešno naveo vrijeme kada je ukljucen u posao ishodenja kredita, isticuci da su u vrijeme kada mu je Granic prepustio pregovore s austrijskim bankarima svi uvjeti bili dogovoreni.

Kazao je da unatoc dužnosti zamjenika nije mogao citati ministrovu poštu, osim ako mu je on nije pokazao.

Iz dvosatnog Granicevog iskaza doznalo se da je i on osobno 1999. podigao stambeni kredit od tadašnjih 300 tisuca njemackih maraka u Hypo banci, iako u poslovnicu nije niti morao uci jer mu je sve formalnosti obavio upravo Sanader.

Pet godina kasnije kada je izašao iz politike i osnovao konzultantsku tvrtku jedan od klijenata bila mu je upravo Hypo banka koja mu je za usluge isplatila ukupno 200 tisuca eura.

Na upite obrane Granic je kazao da je samo prvi put u USKOK došao na njihov poziv, dok je na ostala dva ispitivanja došao samoinicijativno jer se u meduvremenu prisjetio nekih važnih detalja.

- Kada sam prvi put govorio u USKOK-u rekao sam sve cega sam se sjetio od prije 17 godina. To mi tada nije bila bitna stvar. Savršeno se sjecam Daytonskog sporazuma, ali sam se u vezi s ovim bio primoran prisjecati, kazao je Granic i dodao da cvrsto stoji iza svega što je u cetvrtak izgovorio u sudnici.

Granic je ranije rekao da ne zna je li Hypo banka bilo kome isplatila proviziju za povoljan kredit te ustvrdio da je unatoc tome što je kao ministar morao potpisati kredit cijeli posao vodio njegov zamjenik Sanader.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a, osim za ratno profiterstvo u aferi Hypo optužen je i za primanje mita od madarske naftne kompanije MOL kojoj je za uzvrat navodno prepustio upravljacka prava u Ini.

Sudenje se nastavlja 8. prosinca kada bi trebao svjedociti Drago Vidakovic, bivši dugogodišnji šef Hypo Leasinga.


Podijeli: Facebook Twiter