Stvaramo trecu novinsku grupaciju u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preuzimanje Novog lista od strane vlasnika Glasa Istre, pulskog poduzetnika Alberta Faggiana, vijest je godine na hrvatskoj medijskoj sceni. Nakon brojnih nagadanja o promjeni vlasništva nad uglednim rijeckim dnevnikom mnoge je iznenadilo da ga kupuje njegov "manji brat".

- Idu li Glas Istre i Novi list ovim udruživanjem zajedno u buducnost?


- Radi se o dvjema medijskim kucama na geografski bliskim lokacijama, ali, prije svega, o novinama slicnog opredjeljenja, kompatibilnima i po izgledu i po sadržaju. Pritom je, po mom mišljenju, Novi list najbolja hrvatska dnevna informativna novina nacionalnog znacaja. Cinjenica da za nju pišu Sanja Modric, Branko Mijic, Ivo Jakovljevic, Neven Šantic, Denis Romac, Predrag Lucic, Boris Pavelic, Ladislav Tomicic, Zdravko Zima rjecito govori o njenoj kvaliteti. Isto tako je, opet samo po mom mišljenju, Glas Istre najbolja hrvatska regionalna novina. Povezivanjem tih dviju novina stvaraju se preduvjeti da obje budu bolje, potpunije i citanije.

- Javnost je obaviještena da je proces preuzimanja vecinskog udjela u Novom listu u tijeku. Jeste li vec uplatili pun iznos koji je tražila Zagrebacka banka i upisali vlasništvo u depozitarnu agenciju?

- Da, sve sam uplatio. Kronologija dogadaja je bila ovakva: temeljem oglasa brokerske kuce Intercapital Zagreb, tvrtka Andre' d.o.o. Pula, u mom vlasništvu, dala je ponudu i uplatila predvideni iznos jamcevine od 8,6 milijuna kuna. Nakon otvaranja ponuda utvrdeno je da je naša jedina, pa je broker zatražio od Zagrebacke banke potvrdu da je može prihvatiti. Po dobivanju te potvrde pozvani smo na placanje ostatka kupoprodajne cijene, što smo u utorak i ucinili, dakle uplatili ostatak do ponudenih 86.012.000 kuna. Preostaje još samo tehnicki posao provedbe u SKDD, središnju depozitarnu agenciju, što, po dosadašnjoj praksi, traje dan-dva.

- Kako ce izgledati strateško povezivanje Novog lista i Glasa Istre? Je li moguce širenje na još neke izdavace i regije, ili vlasnicko povezivanje s drugim novinskim izdavacima u zemlji ili izvan nje?

- Kao što kaže višekratno citirana misao iz Casablance, ako je 1969. zapocelo divno prijateljstvo, onda mi se cini da je došlo vrijeme i da se to prijateljstvo okruni fakticnom vezom. Sinergija tih dviju kuca, po mom mišljenju, trebala bi, u buducnosti, rezultirati spajanjem u jedan pravni subjekt, jednog nakladnika, koji bi izdavao dvije novine, Novi list i Glas Istre, identicno kao i do sada, u tu tradiciju nitko ne bi smio dirati. Pritom bi redakcije ostale iste, na istim lokacijama. Iako sam Puljanin, logika nalaže da sjedište takvog objedinjenog subjekta bude u Rijeci. Isto tako, Novi list i Glas Istre ostvaruju i vec poslovicno dobre poslovne kontakte s Glasom Slavonije i Zadarskim listom, što ce, svakako, nalagati daljnje napore u pravcu povezivanja i zajednickog djelovanja, možda i u pravcu novih, zajednickih projekata. Vjerujem da je svima jasno da prakticki stvaramo trecu po velicini i znacaju novinsku grupaciju u Hrvatskoj.

- Glas Istre je prošao tešku prilagodbu novim vremenima i ekonomskim problemima regije u kojoj izlazi. Što ceka Novi list i koliko se njegovi djelatnici trebaju inspirirati iskustvima kolega iz te sada i formalno "sestrinske" redakcije?

- Novinarstvo je, u prošlosti, bilo vrlo propulzivna djelatnost. Prodavalo se znacajno više novina, dobro prihodovalo od marketinga. Danas je, na žalost, situacija drugacija. Obje kategorije prihoda bilježe kontinuirani pad i to u svim tiskanim medijima. Stoga je prilagodba takvoj situaciji neminovna. Treba balansirati u ovakvoj situaciji, jer ipak je prioritet dobivati redovnu placu, makar manju nego prije. I, jasno, potrebno je biti socijalno osjetljiv i pokušati sacuvati svako radno mjesto. Ljudi su uvijek bitniji od biznisa, kao što su i ove dvije novine bitnije od njihovog vlasnika. (Razgovarao Dubravko GRAKALIC; snimio Manuel ANGELINI)

CIJELI RAZGOVOR MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter