Uhicen Saša Radovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pisac i aktivist Saša Radovic uhicen je zbog pokušaja iznude od generala Ivana Cermaka! Za sada se dodatni detalji ove policijske akcije ne znaju, ali ono što je isplivalo je svota koju je Radovic pokušao dobiti od nedavno oslobodenog haškog uznika. Naime, pisac je, prema policijskim izvorima, od Cermaka tražio milijun eura.

Kako doznaje Novi list, Radovic je uhicen u Rijeci, a pokušaj iznude je trajao posljednja dva mjeseca. Doznajemo da je iznudu general Cermak odmah prijavio policiji te da je cijelo vrijeme u potpunosti suradivao s istražiteljima.

Saša Radovic je aktivist i pisac, jedan od sudionika i organizatora protesta "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska". U tim je prilikima prozivao ratne profitere i kriminalce, a cesto je u tom kontekstu spominjao i Cermaka. Zbog toga su preko medija jedan drugome prijetili i raznim sudskim tužbama.

Kako je došlo do toga da Radovic iznuduje Cermaka, te radi li se tu o svojevrsnom "medijskom reketu", odnosno traženju novca u zamjenu za prestanak pricanja o Cermaku, pokazat ce istraga.

Nacelnik sektora kriminalisticke policije Marko Mikulic rekao je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare da je pocinitelj poznavao Cermaka i da je uhicen nakon izvida u suradnji s Državnim odvjetništvom.

Ucjenjivac je od Cermaka tražio iznimno visoku svotu novca nakon cega je Cermak s njim uspio ispregovarati dvostruko niži iznos, rekao je Mikulic.

Cermak je slucaj prijavio policiji koja je s njim jucer došla do Ucke i u policijskoj klopci uhitila pocinitelja na parkiralištu pored tunela nakon što je preuzeo dio tog umanjenog iznosa novca. Na primopredaju novca s ucjenjivacem je došla i njegova supruga koja je odvedena na obavijesni razgovor, a hoce li i ona biti kazneno prijavljena odlucit ce opcinsko državno odvjetništvo.

Pisac i aktivist Saša Radovic ucjenjivao je dva mjeseca generala i poduzetnika Ivana Cermaka, tražeci od njega milijun eura kako bi ga prestao blatiti u medijima zbog ratnog profiterstva, a uhicen je jucer oko 17 sati kod tunela Ucka nakon što mu je Cermak predao dio novca.

Ideale pretvorio u biznis?


Uhicenje Radovica izazvalo je niz pitanja i kontroverzi, posebice zbog toga da je covjek koji je druge prozivao za ratno profiterstvo i kriminal sada je sam osumnjicen da je svoje ideale pretvorio u biznis i tražio ogromnu sumu novca da zašuti u tim prozivanjima. Radovic je napisao nekoliko knjiga, medu kojima su "Vratite opljackano, bando lopovska" i "Histria terra nigra - Crni kapital u Istri", u kojima je neke poznate ljude prozivao za kriminal i ratno profiterstvo. Poznati je zviždac, aktivist i organizator protesta. Jedan je od najpoznatijih sudionika i organizatora protesta "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska". U tim, a i u drugim prilikama je prozivao ratne profitere i kriminalce. Cesto je spominjao i Cermaka pa ga je Cermak za to i tužio. A sada se cini da je ta prica dobila još jednu intrigantnu epizodu.

Saša Radovic je inace i kandidat na listi Hrvatska 21. stoljeca na izborima u 8. izbornoj jedinici. No, puno je zanimljivije da je u lipnju prošle godine Radovic s grupom, kako su se sami predstavili, "civilnih aktivista, publicista, novinara, glazbenika, književnika, sindikalista i javnih radnika", u Premanturi osnovao Inicijativu za Drugu Hrvatsku (rijec "Druga" namjerno pišu velikim pocetnim slovom, op.a.). Uz Radovica, osnovaci su bili i Ivan Pauletta, Bruno Langer, Bruno Poropat, Željko Popovic, Darko Petricic, Radovan Smokvina, Damir Radnic, Predrag Rojnic i Domagoj Margetic, a hrvatskom predsjedniku, Saboru, Vladi i parlamentarnim strankama su, medu ostalim, poslali i zahtjev da odmah odstupe "sa svih položaja, bez cinjenja novih šteta, novih zaduživanja i nastavka rasprodaje naše imovine".


Podijeli: Facebook Twiter