HND i SNH traže istragu o N. listu i Sportplusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izrazili su u srijedu krajnju zabrinutost zbog, kako kažu, gubitaške situacije u koju je Robert Ježic, vecinski vlasnik Diokija doveo rijecki Novi list te zatražili od Državnog odvjetništva da provjeri zakonitost poslovanja u Novom listu od svibnja 2008. i u ugaslom dnevniku Sport plus.

U HND-u i SNH smatraju da je nemoguce da su u tri godine vlasnik i njegovi izvršitelji mogli "izgubiti" oko 100 milijuna kuna jer je Novi list dotad svake godine ostvarivao višemilijunsku dobit.

"Kad su došli Ježic i Dioki na racunu je bilo 40-ak milijuna kuna pa opravdano sumnjamo da je novac izlazio i odlazio iz lista, a Državno bi odvjetništvo trebalo ispitati gdje to", stoji u zahtjevu upucenom DORH-u.

U HND-u i SNH kažu da postoje i jasne indicije da je Ježic u proljece 2008. kupio Novi list na izriciti nagovor tadašnjeg predsjednika vlade i tadašnjeg Ježiceva prijatelja Ive Sanadera zato da bi Ježic mogao kontrolirati za Sanadera prekriticke autore.

"Možda bi i to policiji i DORH-u bilo zanimljivo izvidjeti", navodi se u zahtjevu te se podsjeca da je pocetkom 2009. HND prozvao vlasnika zbog toga što novinarima Marinku Culicu i Viktoru Ivancicu nije mjesecima dopustio pisati, iako su sredinom 2008. zbog pisanja bili dovedeni u list.

Sve to je osobito važno sada kada je trenutacna uprava lista objelodanila da ce za protekli mjesec isplatiti novinarima i ostalim zaposlenima samo minimalac, i da se to isto može ocekivati i sljedeceg mjeseca, navode u zajednickom zahtjevu predsjednici HND-a i SNH Zdenko Duka i Anton Filic.

Podsjecaju da je Novi list posljednjih 20 godina iznimno ugledan list, ciji su tekstovi vrlo cesto bili citirani u domacoj javnosti i u inozemstvu. Kažu da je i danas, unatoc izvjesnoj destrukciji koju je vlasnicka prodaja lista izazvala na uredivacku politiku, to i dalje list s izvrsnim autorskim tekstovima, u kojem su sacuvani visoki standardi novinarskog profesionalizma i koji je i dalje utjecajan u intelektualnoj javnosti.

"Bila bi nemjerljiva šteta da Novi list prestane biti takav. I bila bi nemjerljiva šteta da se ne izvuce iz teške financijske krize u koju ga je doveo samoživi, neodgovorni vlasnik. Bila bi i šteta da se promijeni uglavnom klasicna novinska struktura u listu koja omogucava analiticnost i kriticnost novinara-autora", pišu DORH-u Duka i Filic.

Napominju i da je Zagrebacka banka, kao založni vjerovnik zbog 80 milijuna kuna duga, prošlu subotu aktivirala svoje založno pravo i išla u prodaju ukupno 48.191 dionice, što je 80,32 posto ukupnih dionica Novog lista d.d., te objavila natjecaj za prodaju Novog lista.

Nadaju se da ce rijecki dnevnik ovog puta biti prodan vlasniku kojeg zanimaju mediji i novinarstvo i tko ce, osim stjecanja eventualnog profita, biti itekako zainteresiran da list i dalje zauzima visoku žurnalisticku poziciju u Hrvatskoj. Vlasništvo i njegova transparentnost je temeljno jamstvo za slobodu medija i novinarske slobode, zakljucuju te najavljuju da ce o svemu što se dogada i što ce se dogadati oko Novog lista odmah izvijestiti krovnu profesionalnu udrugu Europsku i Svjetsku novinarsku federaciju (EFJ/IFJ) te ostale srodne medunarodne institucije.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter