U Istri najveci porast nezaposlenosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U listopadu je, u odnosu na rujan, nezaposlenost u Istarskoj županiji porasla za 17,3 posto, na 7.340 nezaposlenih osoba. Iako je povecanje nezaposlenosti nakon sezone uobicajeno, zabrinjava podatak da je upravo u našoj županiji zabilježen najveci porast nezaposlenosti u državi.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nezaposlenost se u listopadu, u odnosu na rujan, smanjila u pet županija, dok je u šesnaest povecana. Najvece smanjenje evidentirano je u Medimurskoj (2,2 posto) i Krapinsko-zagorskoj županiji (1,8 posto). S druge strane, najveci porast nezaposlenosti zabilježen je u Istarskoj županiji (17,3 posto). Slijede Dubrovacko-neretvanska i Zadarska (12,8 posto), Šibensko-kninska (11,5 posto), Primorsko-goranska (9,2 posto) te Splitsko-dalmatinska županija (8,3 posto), odnosno županije u kojima je velik broj radnika bio zaposlen upravo na sezonskim poslovima.

Nezaposlenost je u Istri porasla u šest od sedam ispostava Zavoda - najviše u Porecu, cak 54,9 posto. U Umagu je nezaposlenost porasla za 36,8, a u Rovinju za 23 posto, u labinskoj ispostavi porasla je za 13 posto, u pulskoj za 12,1 posto, a pazinskoj 8,8. Pad nezaposlenosti bilježi jedino Buzet, i to za 6,8 posto.

Ovi su podaci na prvi pogled crni, no treba napomenuti da je lani bilo još i gore. Naime, prema podacima pulske Podrucne službe HZZO-a, iako je u Istri trenutno 7.340 nezaposlenih, u odnosu na isto razdoblje protekle godine broj evidentiranih nezaposlenih manji je za 5,5 posto ili 432 osobe.

Tijekom listopada na pulskom Zavodu evidentirana je 2.071 novoprijavljena nezaposlena osoba, što je za 54,2 posto više nego u rujnu. Od tog broja, njih 1.923 ima prethodno radno iskustvo, dok je 148 novoprijavljenih bez radnog iskustva. Za 79,8 posto novoprijavljenih u listopadu ove godine razlog prestanka radnog odnosa je istek rada na odredeno vrijeme ili istek rada na sezonskim poslovima, a za 16,8 posto novoprijavljenih razlog prestanka radnog odnosa jest poslovno uvjetovani otkaz. Tijekom listopada osam je novoprijavljenih osoba otkaz dobilo zbog prestanka rada poduzeca ili poslodavca kod kojeg su bile zaposlene.

Što se tice slobodnih radnih mjesta, poslodavci su tijekom listopada prijavili 525 slobodnih radnih mjesta, što je za 25,3 posto (178 radnih mjesta) manje negoli u proteklom mjesecu, ali i za cak 140 posto više nego u listopadu prošle godine. Prema djelatnosti najveci broj slobodnih radnih mjesta prijavljen je u obrazovanju (157 mjesta). Slijedi preradivacka industrija sa 76 slobodnih radnih mjesta, trgovina sa 69 te djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi sa 62. Za gradevinarstvo se tražilo 45 radnika, a za strucne, znanstvene i tehnicke djelatnosti njih 18.

Tijekom proteklog mjeseca zaposleno je ukupno 377 evidentiranih nezaposlenih osoba, no nažalost, 96,8 posto njih zaposlilo se tek na odredeno vrijeme. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter