Glavaš može biti nositelj liste, ali ne i kandidat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Branimir Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi na predstojecim parlamentarnim izborima, objavilo je danas Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Na svojoj internetskoj stranici DIP objašnjava da osoba koja je pravomocno osudena na kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci, a kandidirana je na izborima, ne može u slucaju izbora niti zapoceti obnašati zastupnicki mandat, cime je kandidatura te osobe od samog pocetka pravno nevaljana.

Glavaš je pravomocno osuden na osam godina zatvora zbog ratnog zlocina protiv civilnog stanovništva, a njegova stranka HDSSB tražila je od DIP-a odgovor može li, u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biracko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na izbornoj listi ili kao nositelj i kandidat izborne liste.

Kako, u skladu sa Zakonom o izborima, prijedlog svake liste kandidata mora biti potpun, dakle imati 14 kandidata, to bi prijedlog liste koja sadrži takvog kandidata imao stvarno samo 13 kandidata, zbog cega bi takva lista bila nepotpuna, isticu iz DIP-a.

Pojašnjavaju kako Glavaš ne bi mogao biti kandidat na listi jer obzirom da "nije moguce steci zastupnicki mandat, ne može doci ni do nastupa zakonskih pretpostavki za primjenu instituta zamjenjivanja zastupnika po zamjeniku zastupnika".

"Branimir Glavaš ne bi mogao biti iskljucen od mogucnosti da bude odreden za nositelja liste na temelju odluke politicke stranke koja je poslala upit", stoji u mišljenju DIP-a koje je potpisao predsjednik Branko Hrvatin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter