Sanader ce za svjedoka zvati Hernadija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu nastavit ce se iduceg cetvrtka, 17. studenoga, kada ce obrana predložiti svoje dokazne prijedloge, medu kojima i ispitivanje predsjednika uprave madarske naftne kompanije MOL Zsolta Hernadija.

Jedan od Sanaderovih odvjetnika Cedo Prodanovic kazao je po završetku rocišta na zagrebackom Županijskom sudu da obrana za sada zna jedino da ce kao svjedoka pozvati Hernadija koji je Sanaderu navodno dao 10 milijuna eura mita za prepuštanje madarskoj naftnoj kompaniji upravljackih prava u Ini.

Na pitanje hoce li kao svjedokinju pozvati i premijerku Jadranku Kosor, s obzirom na to da je tvrdnja obrane da su s detaljima spornog ugovora bili upoznati medu ostalima i clanovi Vladina užeg kabineta, Prodanovic je kazao da ce o tome odluciti do iduceg rocišta.

Bivši premijer Ivo Sanader opet se na sudenju u cetvrtak po spojenoj optužnici za ratno profiterstvo u slucaju Hypo i uzimanja provizije od celnika MOL-a požalio da nema ista prava u postupku kao tužiteljstvo jer je ono opet iznijelo optužnicu, a njemu ne daju mogucnost da opet iznese svoju obranu, na što mu je sudac Ivan Turudic uzvratio da ni u cemu nece biti uskracen, a nakon kraceg verbalnog duela izmedu Sanadera i suca Turudica, koji nije dopustio da bivši premijer krene s iznošenjem obrane vec u ovoj fazi sudenja, sudac je odredio stanku da bi se Sanader konzultirao sa svojim odvjetnicima.

Nakon što su mu procitane optužnice Sanader je kazao da "razumije vokabular tužiteljice u procitanim optužnicama, ali ne i njihov smisao", te se izjasnio da nije kriv.

Sanaderova obrana, nakon što je procitana optužnica za MOL, upozorila je da dva kljucna svjedoka - Zsolt Hernadi i Imre Fazekas - nisu ispitani u istrazi. Osim toga, tvrde, nema dokaza da su ugovori o prodaji Ine štetni i kako to, zapitali su se Sanaderovi branitelji, da su svi visoki dužnosnici "s figom u džepu" glasali za njih.

U slucaju Hypo tereti ga se da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke za posao opremanja hrvatskih veleposlanstava. Ovu je optužnicu prošli tjedan vec odbacio kao konstrukciju koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj.

U drugoj optužnici tereti ga se za 10 milijuna eura provizije od predsjednika uprave madarske naftne tvrtke MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za upravljacka prava u Ini.

Sporna snimka

Ova dva slucaja spojena su odlukom izvanraspravnog vijeca zagrebackog Županijskog suda. Spajanje je tražio USKOK zbog ekonomicnosti postupka, a Sanaderova obrana se nije protivila, istaknuvši da su ta dva postupka od pocetka trebala biti vodena kao jedan.

Iz dosadašnjih istupa obrane i odvjetništva najveci prijepor mogli bi izazvati USKOK-ovi dokazni prijedlozi, ponajprije snimka zajednickog rucka Sanadera, Hernadija i Roberta Ježica u zagrebackom restoranu koju je USKOK pribavio nakon podizanja optužnice i koja još nije uvrštena u spis.

USKOK je tu snimku kao dokaz predložio na sjednici optužnog vijeca koje je pocetkom tjedna potvrdilo optužnicu za slucaj Ina-MOL, ali nije odlucivalo o dokaznim prijedlozima.

Ocekuje se da ce se Sanaderova obrana žestoko protiviti uvrštenju snimke jer smatraju da je rijec o nezakonitu dokazu i povredi tajnosti osobnih podataka.

Obrana je najavila i moguce podnošenje kaznene prijave protiv vlasnika restorana koji je dvije godine cuvao snimku susreta bivšeg premijera i celnika MOL-a, održana nakon Sanaderova odlaska s premijerske dužnosti. Smatraju, naime, da je rijec o snimci koja je služila iskljucivo za zaštitu objekta te da je, kad je prestala svrha za koju je snimljena, trebala biti uništena.


Podijeli: Facebook Twiter